4H på Food Festival i Aarhus

04. oktober 2023

Insekter og madmod

I strålende sol og duften af mad kunne man mellem grønne alternativer, bålmad og specialiteter finde 4H på Aarhus Food Festival. Den 1.-3. september var 4H-teltet rykket på Tangkrogen i Aarhus for at sprede opmærksomhed om foreningen mens vi lærte børn og voksne om madmod og bæredygtighed. 

Det primære tema i 4H-området var insekter: Hvordan passer vi på dem, hvilken betydning har de og ikke mindst hvordan smager de? Derfor kunne man hjælpe med at bygge insekthotel, smage på melorme og kværne mel med melorme. 4H's tankegang om learning-by-doing var repræsenteret i melkværnene og havrevalserne. Her fik børn gode snakke med de frivillige om, hvordan man gjorde i gamle dage, mens de kværnede og valsede. De gamle værdier blev opgraderet til 2023, når melormene kom ned over kornene, og der blev kværnet til den store guldmedalje.

Tusind tak til de frivillige, der brugte deres tid på at hjælpe på Food Festival. Der var repræsentanter fra både klubber, landsledelsen og Madskoler, og det gav anledning til mange gode snakke med forældre og måske nye frivilligkolleger. 

 

Insekthotel med mening

Kviste, uld og blade var nogle af de ting, som glade børn hele weekenden samlede og fyldte i et enormt insekthotel. Insekthotellet blev fyldt på Food Festival og blev efterfølgende sat ud på en af SPORs trampestier ved Bredballegård. Her kan alle komme og besøge hotellet og se, hvilke insekter der flytter ind. 

Insekthoteller er en måde at skabe rum til insekterne i en verden, hvor der bliver mindre natur og større behov for mad. Insekter har en vigtig rolle i naturen og landbruget, men samtidig bliver der færre områder med vild natur, hvor insekterne trives. Derfor er insekthoteller en del af løsningen, hvor man giver insekterne et område med optimale leveforhold.