Hvordan passer man en kat?

Gode råd til dig og dit barn om pasning af en kat

Katte er søde, kærlige og kan være meget underholdende. For at både du, dit barn og familiens kat kan få en så god oplevelse som muligt, guider vi dig her til, hvordan man bedst passer sin kat.

Hvad spiser en kat?

Katten skal have den mad, der passer til dens alder. Der findes specielt foder til killinger under seks måneder og ældre katte. Pas på ikke at overfodre din kat, ligesom madrester ikke er nogen god ide – begge dele kan medføre, at katten bliver for tyk.

Pas godt på pelsen

Din kat behøver ikke komme i bad, men det er en god ide at børste den med jævne mellemrum – og det er ikke kun for, at den kan se pæn ud.

Børster du ikke din kat, kan den få mange løse hår ned i maven, og de kan samle sig til hårboller. Hvis din kat har lang pels, så få fat i noget information om, hvordan du passer netop din kats races pels.

Skal kløerne klippes?

Kommer katten udenfor en gang i mellem, må du ikke klippe dens kløer, udenfor bruger katten nemlig kløerne til at forsvare sig med.

Har du en indekat, kan det være nødvendigt at klippe dens kløer, hvis de hænger fast i ting og sager. Når du klipper dem, skal du ”trykke” neglene frem og klippe dem med en almindelig neglesaks eller en speciel tang, som du kan køb hos dyrelægen.

Prøv at børste kattens tænder

Katte får sjældent hul i tænderne, men de kan få tandsten, som sætter sig som brune belægninger på siden af tænderne. Hvis der er meget tandsten, kan det gøre ondt på katten, og den skal til dyrlæge.

Det er en god ide at børste tænder på din kat, og du kan købe specielle tandbørster og tandpasta hos dyrlægen. Det er dog ikke sikkert, din kat er med på den ide, og tandsten kan også forebygges ved at katten bruger sine tænder til for eksempel at spise tørkost.

Skal katten have kattebakke?

Hvis katten ikke kommer ud, skal den have en kattebakke, som er dens toilet. Det er en god ide at lægge en avis i bunden, inden der kommer kattegrus ovenpå, så er bakken nemmere at gøre rent.

Kattebakken skal helt rengøres dagligt for at undgå lugt, og den skal placeres et godt stykke fra mad- og vandskål for at undgå sygdomme.

Hvordan ved jeg, om min kat er syg?

Hold øje med symptomerne vægttab, diarre, opkastning, flåde fra næse og øjne, øjenbetændelse og om katten nyser. Det er meget svært selv at diagnosticere, hvilken sygdom katten har, men hvis den har nogle af de nævnte symptomer, bør du overveje at søge hjælp hos dyrelægen.

Husk vaccination, mærkning og ormekur

Den gode pasning af din kat starter med, at du får styr på nogle praktiske og formelle ting. Katten skal vaccineres, når den er 12 og 16 uger og efterfølgende efter behov. Den skal også have en ormekur for at undgå at få orm i tarmene. Tal med dyrlægen om, hvad der er den rigtige løsning for din kat.

Det kan ske, din kat løbet væk eller bliver kørt ned, så det er vigtigt, at katten er øremærket eller chipmærket. Det er din dyrlæge, der skal gøre dette.

Har du lyst til at vide mere om at passe en kat? Eller skal dit barn lære mere om det? Så tag kontakt til din lokale 4H-klub og hør om mulighederne.

Held og lykke med pasningen af familiens kat!

De 3 vigtigste ting, når du passer din kat:

  • Din kat skal altid have adgang til frisk vand
  • Din kat skal fodres hver dag
  • Din kat skal snakkes og kæles med hver dag

Annoncer