Opskrift til fastelavnsboller
Her finder du de lækreste fastelavnsboller, som får børnene med i køkkenet.
INGREDIENSER
Bolledej
- 1,5 dl mælk
- 100 g smør
- 25 g gær
- 50 g sukker
- 2 æg
- 1 tsk stødt kardemomme
- 1 tsk vaniljesukker
- ½ tsk salt
- 150 g speltmel
- Cirka 350 g hvedemel
- 1 æg til pensling
Vaniljecreme
- 3 æggeblommer
- 60 g sukker
- 15 g majsstivelse
- 1 tsk vaniljesukker
Pynt
- Flormelis
- Grøn frugtfarve
FREMGANGSMÅDE
Bolledej
- Smelt smør i en lille gryde
- Put mælk i en skål eller røremaskine og opløs gæren heri
- Tilsæt langsomt det smeltede smør til blandingen sammen med æg, vaniljesukker, sukker, kardemomme og salt
- Tilsæt speltmelet og rør dejen sammen
- Tilsæt lidt hvedemel ad gangen og ælt dejen godt sammen. Dejen skal være smidig og blød (og ikke hænge fast i røreskålens kanter). Pas på ikke at tilsætte for meget mel
- Sæt dejen til hævning med et viskestykke over i 45 minutter
- Rul dejen ud på et meldrysset bord til et rektangel på cirka 3 mm tykkelse og skær ud i 12 lige store firkanter
- Læg en stor spiseske vaniljecreme på midten af de 12 felter
- Fold bollerne ved først at trække de fire hjørner sammen, klemme siderne til og herefter trække dem ind under bollen og rulle den med en hul hånd (se video)
- Sæt bollerne til hævning på en bageplade med bagepapir og et rent viskestykke over. Lad dem hæve til de har fået dobbelt størrelse
- Pensl bollerne med et sammenpisket æg
- Bag bollerne ved 175 grader varmluft i cirka 15 minutter (hold øje med dem undervejs)
- Lad bollerne køle af på en rist
Vaniljecreme
- Pisk æggeblommer, sukker, majsstivelse og vaniljepulver godt sammen i en gryde
- Varm langsomt cremen op til kogepunktet, mens mælken tilsættes lidt ad gangen. Pas på at det ikke brænder på
- Tag cremen af varmen, når den er blevet tyk, og sæt den i køleskabet
Pynt
- Rør en tyk hvid glasur og put den på de afkølede fastelavnsboller
- Rør en tyk grøn glasur og put den i en frysepose
- Klip et lille hul i fryseposen, lav fire runde cirkler på toppen af fastelavnsbollen
- Træk en kødnål gennem cirklen ind mod midten, så bladene på et firkløver tegner sig
- Juster evt. med glasur og kødnål
Tip
- Bollerne er bedst samme dag, de pyntes. Alternativt kan bollerne fryses og pyntes, når de skal spises
- Fyldet kan suppleres med syltetøj, remonce o.l.