Fastelavnsboller

Opskrift til fastelavnsboller

Her finder du de lækreste fastelavnsboller, som får børnene med i køkkenet. 

 

INGREDIENSER

Bolledej

  • 1,5 dl mælk
  • 100 g smør
  • 25 g gær
  • 50 g sukker
  • 2 æg
  • 1 tsk stødt kardemomme
  • 1 tsk vaniljesukker
  • ½ tsk salt
  • 150 g speltmel
  • Cirka 350 g hvedemel
  • 1 æg til pensling

Vaniljecreme

  • 3 æggeblommer
  • 60 g sukker
  • 15 g majsstivelse
  • 1 tsk vaniljesukker

Pynt

  • Flormelis
  • Grøn frugtfarve

 

FREMGANGSMÅDE

Bolledej

  • Smelt smør i en lille gryde
  • Put mælk i en skål eller røremaskine og opløs gæren heri
  • Tilsæt langsomt det smeltede smør til blandingen sammen med æg, vaniljesukker, sukker, kardemomme og salt
  • Tilsæt speltmelet og rør dejen sammen
  • Tilsæt lidt hvedemel ad gangen og ælt dejen godt sammen. Dejen skal være smidig og blød (og ikke hænge fast i røreskålens kanter). Pas på ikke at tilsætte for meget mel
  • Sæt dejen til hævning med et viskestykke over i 45 minutter
  • Rul dejen ud på et meldrysset bord til et rektangel på cirka 3 mm tykkelse og skær ud i 12 lige store firkanter
  • Læg en stor spiseske vaniljecreme på midten af de 12 felter
  • Fold bollerne ved først at trække de fire hjørner sammen, klemme siderne til og herefter trække dem ind under bollen og rulle den med en hul hånd (se video)
  • Sæt bollerne til hævning på en bageplade med bagepapir og et rent viskestykke over. Lad dem hæve til de har fået dobbelt størrelse
  • Pensl bollerne med et sammenpisket æg
  • Bag bollerne ved 175 grader varmluft i cirka 15 minutter (hold øje med dem undervejs)
  • Lad bollerne køle af på en rist

Vaniljecreme

  • Pisk æggeblommer, sukker, majsstivelse og vaniljepulver godt sammen i en gryde
  • Varm langsomt cremen op til kogepunktet, mens mælken tilsættes lidt ad gangen. Pas på at det ikke brænder på
  • Tag cremen af varmen, når den er blevet tyk, og sæt den i køleskabet

Pynt

  • Rør en tyk hvid glasur og put den på de afkølede fastelavnsboller
  • Rør en tyk grøn glasur og put den i en frysepose
  • Klip et lille hul i fryseposen, lav fire runde cirkler på toppen af fastelavnsbollen
  • Træk en kødnål gennem cirklen ind mod midten, så bladene på et firkløver tegner sig
  • Juster evt. med glasur og kødnål

Tip

  • Bollerne er bedst samme dag, de pyntes. Alternativt kan bollerne fryses og pyntes, når de skal spises
  • Fyldet kan suppleres med syltetøj, remonce o.l.