Hvordan passer man et marsvin?

Gode råd til dig og dit barn om pasning af marsvin

 

Et marsvin er en lille gnaver som der findes otte forskellige racer af. Nogle har en kort pels, andre en lang pels og nogle har hvirvler over det hele. De findes også i mange farver.

Fælles for dem alle er at de søde, bløde, hyggelige, snakker meget og elsker at blive snakket med. Marsvinet har det bedst, hvis det bliver snakket med.

Marsvinets bur

Før du køber et marsvin, skal du have et bur til det, og det er ikke lige meget, hvor stort det er. Det skal mindst have en størrelse på 150 cm langt, 80 cm bredt og 40 cm højt, hvis der kun er et marsvin. Hvis der er flere marsvin, skal buret være større.

I bunden lægges der træspåner som vil opsuge den væske, der er i buret. Ovenpå kan man lægge noget hø som vil være blødt. Det er ikke så godt at bruge halm, fordi det kan give øjenskader. Det er en god idé at stille en gammel urtepotte eller et lille træhus ind i buret som marsvinet kan bruge til at sove og gemme sig i. Træspånerne i bunden af buret skal udskiftes to gange om ugen for at undgå, at der bliver for vådt og kommer til at lugte. Marsvinet skal også have noget at spise og drikke, så derfor skal der være en lille foderskål, gerne glaseret ler eller porcelæns skål, for så vælter den ikke så let, samt en drikkeflaske som hænger på siden af buret.

Foder til marsvin

For at være sikker på at marsvinet får næring og vitaminer nok, skal det have tørfoder specielt til marsvin, men ikke mere end 10-20 gram hver dag - ellers bliver marsvinet for tyk. Marsvin producerer ikke selv C-vitaminer, så derfor er det vigtigt, at marsvinet får det hver dag. Det skal dagligt have 10 mg C-vitaminer, og det får det nemmest gennem fodret. Derfor er det godt at give det grøntsager, der indeholder mange C-vitaminer, det kan for eksempel være:

  • Bredbladet eller kruspersille
  • Forskellige slags kål som hvidkål, grønkål eller spidskål
  • Marsvin kan også godt lide gulerødder, men der er ikke meget c-vitamin i dem, til gengæld er de gode til at slibe tænder på

Marsvinet skal have frisk vand hver dag.

Pleje af pels

Nogle marsvin har en lang pels, og derfor er det nødvendigt at rede pelsen hver dag eller hver anden dag. Det kan også blive nødvendigt at klippe pelsen engang i mellem, fordi den vokser hele livet.

Man kan godt vaske marsvinet, hvis der er behov for det. Man skal bruge en shampoo og balsam, som er beregnet til dyr og så lunt vand. Undgå at vaske hovedet.

Når man har vasket marsvinet, er det vigtigt at tørre det godt. Det kan gøres med en hårtørrer. Hvis ikke det bliver tørret godt, inden det kommer ind i buret igen, kan marsvinet blive sygt.

Kløerne skal klippes

Et marsvin skal have klippet klør mindst en gang om måneden, ellers bliver de lange og snoede og kan vokse ind i dens poter. Der er nogle marsvin, der har lyse negle, og her at det vigtigt ikke at klippe længere end 3 mm fra det lyserøde i neglen, da det er blodåren. Har marsvinet mørke negle, er det bedst at tage lidt af gangen. Hvis man starter med at klemme forsigtigt med negleklipperen på neglen vil marsvinet sige til, hvis man er for tæt på blodåren.

Der er ingen marsvin, der bryder sig om at få klippet negle. Derfor vil de snakke en hel del, men det er meget normalt. Skulle det ske at man klipper for meget af, så det bløder, så kom lidt køkkenrulle på. Så holder hurtigt op med at bløde. Hvis uheldet er ude, er det vigtigt at buret er rent og tørt, ellers kan man risikere betændelse i såret på neglen.

Mulige sygdomme hos dit marsvin

Marsvinet kan også blive sygt, så derfor er det vigtigt at holde øje med marsvinet, så det ikke sker.

Vitamin-mangel: Som nævnt producerer marsvinet ikke selv C-vitamin, hvorfor det kan få vitaminmangel. Det kan ses ved, at det bliver helt stift i bagkroppen eller måske lam. Marsvinet vil så hoppe rundt som en kanin. Hvis det sker, skal man kontakte en dyrlæge for at få hjælp. Det er specielt om vinteren, det kan forekomme, da det er svært at få fat i frisk grønt. Alternativt kan man give marsvin C-vitaminer som dråber. Dråberne gives på et salatblad og ikke i vandet, da virkningen i vand forsvinder efter en time.

Bylder: Marsvin får ofte bylder, som kommer af at de leger og dermed kradser hinanden. Den form for bylder, man skal være særlig opmærksom på er, hvis der kommer bylder på halsen. Den slags bylder skyldes streptokokker og er meget smitsom. Så hvis et marsvin har bylder på halsen, skal det i et bur for sig selv, så det ikke smitter andre marsvin. Man kan eventuelt få en dyrlæge til at åbne bylden, så den kan blive renset.

Marsvin kan også få bylder på fødderne, men det ses oftest hos gamle marsvin eller overvægtige marsvin. Foden hæver, svulmer op og ligner en klumpfod. Det kan være svært at behandle disse bylder, men man kan prøve at få dem åbnet hos dyrlægen og så rense og sæbebade dem. Man kan også prøve en medicinsk behandling, som dyrlægen skal ordinere. Hvis der kommer flere bylder på de andre fødder på det samme marsvin, bør det blive aflivet

Diarré: Marsvin kan også få diarré, som kommer, hvis der er et dårligt miljø i buret. Hvis der fx ikke er rent i buret kan det gøre marsvinet stresset, og så har det nemmere ved at blive dårlig. Hvis marsvinet har diarré, ses det ved at afføringen bliver klumpet og sætter sig fast bagi og giver hud irritation. Om sommeren skal man være særlig opmærksom, da spyfluer gerne vil lægge æg netop her. Man kan få diarréen til at forsvinde ved at gøre buret rent og lægge tørt hø derind, og så give marsvinet rent vand.

De 3 vigtigste ting, når du passer dit marsvin

  • Dit marsvin skal have skiftet træspåner i bunden af buret cirka to gange om ugen
  • Marsvinets kløer skal klippes mindst en gang om måneden
  • Marsvinet skal have C-vitamin

Annoncer