Hvordan passer man en hund?

Gode råd til dig og dit barn om pasning af en hund

En hund i familien giver dit barn og din familie en masse læring, fornøjelse og udfordringer i hverdagen. Derfor vil 4H gerne hjælpe til, at oplevelsen bliver så god som muligt, og du får derfor her en række tips og anbefalinger til pasning af en hund.

Hvor skal vores hund bo?

Dig og din familie bliver hundens flok, og hunden er et flokdyr. Det vil sige, at hunden skal bo sammen med jer, altså ikke i garagen, stalden, udhuset eller lignende.

Det betyder dog ikke, at hunden skal kunne færdes, hvor den har lyst. I kan sagtens sætte grænser for, hvor den må være – og hvor den ikke må være.

Rent pladsmæssigt stiller hunden ikke store krav, så om du bor i lejlighed eller på en gård, er ikke så afgørende, bare der i nærheden er gode muligheder for at lufte din hund - med og uden snor.

Mange har en indhegnet have eller hundegård til deres hund, men man skal være opmærksom på, at sådanne indretninger kun bør være et supplement til at gå en tur med hunden.

Hvilket udstyr skal jeg bruge?

Det er en god ide at anskaffe sig:

  • Kurv
  • Mad og vandskål
  • Halsbånd, snor og hundetegn
  • Hundelegetøj
  • Reflekser, så hunden kan ses i mørke

Hvad spiser en hund?

Hunden bør fodres morgen og aften. Hunde kan ikke selv regulere den daglige energitilførsel. Derfor bør du fodre hunden efter anbefalingerne fra foderproducenten for at undgå at hunden bliver overvægtig.

Der findes mange forskellige slags fodertyper - fx tørt fuldfoder, vådt som dåsemad eller hjemmelavet foder. Det er en god ide at søge rådgivning om, hvilken slags foder I skal vælge enten hos den tidligere ejer eller en dyrlæge.

Fuldfoder er generelt de mest økonomiske modsat dåsemaden, der er langt den dyreste.

Godbidder bruger man blandt andet som belønning, når man træner med sin hund. Man skal ikke give hunden godbidder, hvis den ikke har gjort sig fortjent til nogle.

Lad være med at give hunden chokolade og slik. Det ødelægger dens tænder. I stedet kan rå gulerod bruges, det knaser også rigtig godt, og de fleste hunde elsker gulerødder. Der findes forskellige hundekiks på markedet. Brug dem uden kunstige farvestoffer, kunstige konserveringsmidler og kunstige tilsætningsstoffer.

Hvordan skal hunden aktiveres?

Hunden skal udover daglig motion, aktiveres og trænes for at blive mentalt træt og tilfreds.

Lugtesansen er meget vigtig, og gennem leg og aktivitet kan du nemt udfordre din hund. Du kan som et alternativ til madskålen bruge gulvet eller græsplænen, når du giver hunden tørfoder. Så skal hunden søge efter maden - og altså bruge hovedet og lugtesansen, som hunden har godt af.

Skal man have mere end én hund?

Man kan sagtens have flere hunde sammen. Man bør dog altid starte med én hund, og vente til den er voksen, før man eventuelt anskaffer sig en hund mere. Den voksne hund vil så "opdrage" en eventuel hvalp.

Er min hund sund?

En sund hund har klare øjne, rene ører, ren snude og bagdel og sunde tænder. Pelsen er sund og blank at se på.

En hund må ikke være for tynd eller for tyk. Hunden må ikke have diarré eller nyse. Den skal have en sund bygning, bevæge sig sundt og være livlig og interesseret.

Hvordan passer jeg pelsen?

Det er vigtigt at sætte sig grundigt ind i, hvordan den race, man vælger, skal plejes. Pelspleje er meget individuelt fra race til race.

Hvordan passer jeg ører og klør?

Hold øje med hundens ører, der skal være pæne og rene, og hundens kløer, der ikke må være for lange. Man kan enten selv klippe kløerne, eller man kan få dyrlægen til det. Der findes en neglesaks, specielt lavet til hunde. Den er udmærket. Klip kun lige spidsen af neglen - klip aldrig i blodårerne.

Hvad med vaccinationer og mærkning?

Hunden skal vaccineres hvert år og have ormekur. Desuden er det en god idé at forebygge mod lopper.

En hvalp skal vaccineres i 12-ugers alderen og igen i 16-ugers alderen. Derefter skal den revaccineres hvert år. Tager du din hund med til udlandet, skal den også vaccineres mod rabies. Det er lovpligtigt, at hunden enten er tatoveret eller chipset. 

Har du lyst til at vide mere om at passe en hund? Eller skal dit barn lære mere om det? Så tag kontakt til din lokale 4H-klub og hør om mulighederne.

Held og lykke med pasningen af familiens hund!

De 3 vigtigste ting, når du passer din hund:

  • Din hund skal altid have adgang til frisk vand
  • Din hun skal fodres 1-2 gange om dagen
  • Din hun skal luftes flere gange om dagen og leges og snakkes med hver dag

Annoncer