Sunde snacks og samvær på dagsordenen til madarrangement hos 4H København

Menuen stod på sunde snacks og masser af hygge, da 4H København i weekenden inviterede til madarrangement for børn med Line Holt Nielsen fra Mad-til-mor.dk. Omdrejningspunktet for arrangementet var ikke blot sund mad, men også familiens samvær i køkkenet.

Hvordan får man børnene med i køkkenet i en travl hverdag? Det spørgsmål fik 20 børn og forældre svaret på, da de lørdag deltog i et spændende madarrangement med fokus på sunde snacks og socialt samvær afholdt af 4H København på Ålholm Skole i Valby.

Her fik børnene i alderen 7 til 12 år mulighed for at forsøge sig i madlavningens ædle kunst, da de sammen med forældrene tilberedte otte sunde snacks - blandt andet hjemmelavede kopnudler, rugboller med chokolade og grøntsagsstænger med hjemmelavet dip.

 

Vigtigt at børn og forældre samles i køkkenet

En af dem, der mødte op til arrangementet, var Maria Mariegaard, som deltog sammen med sin 11-årige søn Simon. Hun synes, det var et lærerigt arrangementet, der ikke blot inspirerede hende, men også hendes søn til at komme i køkkenet noget mere. 

”Det er gået op for mig, hvor meget mit barn i virkeligheden kan selv. Vi skal helt klart hjem at lave nogle af retterne fra arrangementet, og jeg kan mærke, at han frisk på at prøve nye ting, nu hvor han har oplevet, at snacks er meget mere end smoothies og müesli-barer,” siger Maria Mariegaard.

Hun er mor til tre og har de seneste år haft sine ældste børn tilmeldt madskoler og madhold hos den lokale 4H-klub. Og hun fortæller, at det har haft en stor betydning hjemme i køkkenet.

”Jeg synes, det er vigtigt, at mine børn er med i køkkenet, eftersom vi ser, at de knap nok kan koge et æg, når de flytter hjemmefra nu om dage. Men samtidig er det svært at samles om maden, når man som forældre har en travl hverdag, og børnene kommer sent hjem fra skole,” fortsætter hun.

Oplægsholder delte ud af tips og tricks

Til arrangementet underviste Line Holt Nielsen, der er foredragsholder og driver madbloggen Mad-til-mor.dk. Hun kom med inspiration til, hvordan man inddrager sine børn i madlavningen, hvilke retter man kan lave, og hvordan familien finder tid til samvær i køkkenet.

”Man skal huske at inddrage sine børn i madlavningen og give dem ansvar i stedet for at bestemme over dem. På den måde skaber man en interesse for maden hos børnene - og så snart de kan selv, får de selv lyst til at gå i køkkenet og eksperimentere med nye retter,” siger Line Holt Nielsen.

Hun mener, at man lægger op til en varieret kost, sundere livsstil og et bedre socialt samvær om middagsbordet, når man inviterer sine børn med ind i køkkenet både i hverdagene og weekenden. 

”Ved at lade vores børn lave maden selv, skaber vi nogle gode kostvaner og en varieret kost, fordi de netop får lyst til at prøve ny mad. Og med børnene i køkkenet samles familien også om måltidet i stedet for at spise aftensmaden foran hver sin skærm,” siger hun.