Børn blev klogere på insekter – og spiste dem!

Børnedyreskuet til Kimbrerskuet i Aars var igen i år en stor succes, og 4H sørgede for, at mange børn fik sig en helt ny smagsoplevelse.

4H’s naturvejleder havde taget krible-krable-insekterne med til Kimbrerskuet, så børnene kunne hilse på og blive klogere på blandt andet bænkebidere, tusindben og skolopendre. Men børnene kunne mere end bare lære om insekter, de kunne også smage dem.

Som noget nyt til Kimbrerskuet stegte 4H’s naturvejleder Janneke Nkemka Pedersen nemlig melorme og græshopper, som børnene kunne smage. Og det gjorde langt de fleste børn.

”De fleste børn reagerer med et ’adr’, når de først får muligheden for at smage på insekter, men de fleste af dem er alligevel klar til at smage, når jeg spørger om de vil,” fortæller Janneke Nkemka Pedersen.

Børnene er vilde med insekter

Insekter er både skadedyr og nyttedyr i vores haver og landbrug, og de fleste børn har et forhold til insekter – ofte at de er klamme og farlige. Den holdning vil 4H gerne ændre på.

”Jeg tilberedder insekter til børnene for at udfordre deres opfattelse af mad – og hvad der er mad. Insekter kan også være mad, og det er det jo mange andre steder i verden. Og børnene lærer faktisk, at de smager godt, og det ikke er så klamt, som de syntes, før de smagte,” fortæller Janneke Nkemka Pedersen.

”Det kræver overvindelse for de fleste at spise insektet, men rigtig mange af dem vil smage mange gange og synes, det smager rigtig godt som popcorn eller chips. Og nogle vil gerne selv hjem og tilberede insekter.”

4H-børn præsenterede dyr

4H-klubbernes børn i Nordjylland havde desuden flotte udstillinger ved indgangen til skuet med bagværk, sylterier og ting fra haven.

I alt 55 børn udstillede på 4H børnedyrskuet, og lørdag var børnene i ringen med de udstillede dyr og præsenterede både kaniner, marsvin, katte, heste og en kalv.