Video: Lækker og sund mad til en SU-venlig pris

16. december 2019

Unge studerende har de seneste uger været samlet på et madhold oprettet af Aalborg 4H, hvor de har lært at lave, lækker og SU-venlig mad under kyndig vejledning fra en uddannet kok. Hør mere om, hvad deltagerne syntes om arrangementet, i videoen og artiklen herunder.

Det kan til tider være svært at få madbudgettet til at hænge sammen økonomisk, når man er studerende. SU'en rækker ikke altid, og når eksamensperioderne presser sig på, falder man hurtigt i junkfood-fælden. Af den årsag oprettede Aalborg 4H i slutningen af oktober et madhold for unge, som de seneste syv uger har lært, hvordan man laver lækker mad til billige penge.

"Vi fik idéen nede fra Aarhus, hvor der for nogle år siden var et lignende hold for unge og voksne. Vi videreførte det til Aalborg, hvor der er rigtig mange unge, og så det som en god mulighed for, at man kunne lære hindanden at kende," fortæller Mikael Reiner, der er en del af Aalborg 4H.

Selvom de unge ikke er den målgruppe, som 4H oftest henvender sig til, håber han, at det kan inspirere andre til at gøre noget lignende. For 4H er for alle, og man stopper aldrig med at lære nyt - uanset hvor gammel man er.

"Det er en god idé at henvende sig til unge, som måske kan blive inspireret til at starte deres egne madhold eller blive aktive i 4H. På samme tid vil vi gerne vil holde på folk, som er lidt ældre, og få dem til at blive en del af vores fællesskab fremadrettet," siger han.

GODE RÅD TIL, HVORDAN DU KAN SPARE PENGE PÅ MADLAVNING:

  • Lav store portioner, så der er mad til flere dage

  • Erstat kød med grøntsager - så bliver det billigere

  • Planlæg ud fra, hvad du har i køleskabet

  • Spis efter, hvilke råvarer der er i sæson

  • Erstat dyre råvarer med billige alternativer

  • Handl stort ind

  • Kig i tilbudsaviserne - og frys ned

  • Lav madpakke i stedet for at købe mad i kantinen

  • Forsøg dig med nemme retter - der findes mange sunde og lækre retter med simremad

Annika Jensen, der er uddannet kok, var instruktør på holdet, der bestod af unge i alderen 20-26 år. Hun har været overrasket over, hvor stor interesse der har været for at kunne lave lækker mad til billige penge.

"Det er gået over alle forventninger, og jeg har været positivt overrasket over de unge menneskers motivation for at lave mad. De er dygtige og er gået i krig med opskrifterne uden tøven," siger hun.

Hver eneste mandag har de studerende lavet i alt tre retter. En forret, hovedret og dessert. Ofte er det blevet til meget mere, end de kunne spise på aftenen, så de har kunnet tage mad med hjem og lægge på køl til de kommende dage. Det har været klassiske retter med et sundt touch.

"Vi har arbejdet med opskrifter, som er billige og nemme, så man kan lave mad til flere dage. På samme tid har vi forsøgt at skære ned på kødet og brugt grøntsager i stedet, hvilket også har hjulpet på prisen," fortæller Annika Jensen.

Den uddannede kok giver unge studerende på SU et par gode råd med på vejen. For det er i virkeligheden ikke så svært at lave sund mad til billige penge.

"Noget af de vigtigste er, at man skal give sig i kast med hjemmelavet mad. Mange tror, at det er for dyrt, men det kommer bag på folk, hvor meget de kan spare i stedet for at købe færdiglavet mad. Samtidig skal man huske at planlægge, så man har til flere dage i streg," siger hun.

Annoncer