Nytårskur 2024

06. februar 2024

Kickstart af 2024: 4H fejrede nytår med stil og grønne tanker

Hvad sker der, når frivillige, landsledelsen og konsulenter mødes en lørdag i februar? Så får de en dag fyldt med fællesskab, dialog og masser af gode ideer til det kommende år! Læs med her, og få et indblik i årets nytårskur i 4H.

 

”4H skal videre og vi skal leve mindst 100 år mere. Og hvordan gør vi så det? Det gør vi blandt andet ved at sige de ting, som vi faktisk gør,” lød det fra Henrik Dalum, formand i 4H, i sin velkomsttale til nytårskuren.

Det helt store emne ved nytårskuren var nemlig kernefortællingen, som i forbindelse med 100-års jubilæet skal moderniseres og rammesættes til det samfund, vi har i dag. Samtidig skal den være tro mod foreningens værdier og rødder, netop derfor er dialogen om kernefortællingen så vigtig. Sekretariatet gik hjem med nogle gode input om ordlyden og indholdet - og mest af alt med positiv energi fra de fremmødte.

 

Et tankeeksperiment om drømme

”Forestil dig at vi er 2 år ude i fremtiden. Vi er lykkedes med at få 4H derhen, hvor vi gerne vil være. Hvordan gjorde vi?” Sådan startede udviklingskonsulent, Jeanette Sørensen, dialogen om kernefortællingen og udviklingsarbejdet for de kommende år. Det satte rammen for vilde drømme, dialog og indsigter i alle grupper.  Alle inputs blev samlet ind og skal nu bruges til det videre arbejde med kernefortællingen.

 

En 100 år ung forening

2024 er ikke bare et nyt år for 4H, det er også året, hvor 4H fylder 100 år i Danmark. Vi skal fejre jubilæet hele året med fest, kommunikation, nye tiltag og projekter. Alt det tog vi hul på til nytårskuren. Dagen blev skudt i gang af formand Henrik Dalum og sekretariatschef Sarah Andersen, der begge fortalte om hver deres fokuspunkter for det kommende år: Sammenhold, fornyelse og refleksion.

Inden de mere end 20 deltagere fortsatte programmet, mødtes de i en cirkel og fortalte, hvad de havde glædet sig mest til. Det blev hurtigt tydeligt, at de helt store trækplastre var dialogen om kernefortællingen og inspiration til projekter med insekthoteller.

 

Learning by doing: Også for voksne

Et grundlæggende element i 4H er ”learning by doing” eller ”at lære ved at udføre”. Efter en stillesiddende præsentation af projektet: Danmarks førte insekthotelkæde, gik deltagerne derfor sammen ud og fyldte det hjemmelavede insekthotel.

”Gad vide om børnene hjemme i klubben overhovedet får lov til at være med”, lød det fra en grinende frivillig. Og hele vejen rundt var det tydeligt, at man aldrig bliver for gammel til at finde glæde i at bygge noget sammen. Se video her.

Det færdige insekthotel fik navnet Villa Dalum 4Hotellet og uploadet på landbrugslotteriet.dk/insekthotel

 

2024: Vi har planer, vi har drømme

Efter en dag med grin, byggeri og gode samtaler, går 4H ind i 2024 med fuld fart på! Der kommer spændende projekter og sjove overraskelser, som både sekretariat og landsledelsen glæder sig til at løfte sløret for. Det bliver et år med fællesskab, forandring og masser af god energi.