Nystartet fælleshave vil lokke børn væk fra skærmen og ud i naturen

17. oktober 2019

En nystartet 4H Fælleshave med hjemme ved Egå Ungdomshøjskole vil hive børn, unge og deres forældre udenfor og lære dem om råvarernes vej fra jord til bord. Haven er blevet positivt modtaget af familierne, og ambitionen er, at endnu flere skal lægge vejen forbi. 

Alt for mange børn og unge bruger for meget tid foran skærmen i stedet for at være udenfor og sammen med familien. Men det vil en nystartet fælleshave i Egå lave om på, og opskriften er simpel: En masse små bed, spændende aktiviteter og et stærkt fælleskab.

Siden august har interesserede nemlig haft mulighed for at slå en tur forbi den nye 4H Have ved Egå Ungdomshøjskole, hvor der er blevet anlagt bed og lagt kartofler i jorden i august. De skal nu graves, hvilket en gruppe forældre er dukket op for at gøre denne oktoberdag.

”Vi ser alt for mange børn og unge sidde inde foran skærmen, men det er vigtigt, at de kommer ud og lærer, hvordan man begår sig i naturen, og hvor maden rent faktisk kommer fra,” siger Louise Voldum, der er formand for 4H Haven i Egå. 

Hun fortæller, at haven ikke blot skal være et sted, hvor børn og unge lærer om råvarernes vej fra jord til bord, men også et samlingspunkt, hvor hele familien kan være sammen om at luge i jorden og lave mad over bål med afgrøderne.

”På sigt er målet at få samlet både børn, unge og forældre til ugentlige klubdage i fælleshaven, hvor vi kommer til at have spændende aktiviteter med fokus på jordbrug og kost. Vi håber, det bliver en realitet, i løbet af det kommende års tid,” siger formanden. 

Far og datter i fælleshaven
En af de forældre, der har lagt vejen forbi 4H Haven ved Egå Ungdomshøjskole, er 47-årige Christian Gregorios Schneider. Med sig har han sin 11-årige datter Dalene, som han håber tager oplevelsen til sig og får mod på at komme mere i fælleshaven.

”Det er et fantastisk koncept, som jeg gerne vil støtte op om, uanset om det er gråvejr og regner eller solen står højt på himlen. Fordi det er utrolig vigtigt, at børnene kommer ud at opleve og lære i stedet for at sidde indenfor dagen lang,” siger han.

Christian Gregorios Schneider, der selv er vokset op på landet, ser fælleshaven som en oplagt mulighed for, at han kan lære fra sig, så datteren kan tilegne sig nye færdigheder, og de samtidig kan lave noget sammen.

”Vi får ikke kun de kartofler, som vi har været ude at grave op i bedene, men hjem. Men også en masse færdigheder og inspiration til, hvad vi kan lave i køkkenhaven derhjemme, og et indblik i madens vej fra jord til bord,” siger han.

FAKTA OM 4H HAVER: 

  • 4H Fælleshaver tæller mere end 32 fælleshaver, der over de seneste fire år er opstået rundt omkring i Danmark. Projektet støttes blandt andet af Nordea-fonden, sidste år donerede 3,6 millioner kroner i yderligere tre år, så antallet af haver øges til over 50.
  • Haverne startes i samarbejde med lokale aktører, blandt andet biblioteker, boligforeninger, 4H klubber, kulturhuse, museer, skoler og kommuner. Samarbejdspartnerne stiller jord og i nogle tilfælde lokaler til rådighed for 4H’s frivillige og brugerne.
  • Forskning viser, at børn, der tit opholder sig i naturen, får bedre motorik, koncentrationsevne og helbred. Men i mange byer mangler der adgang til grønne områder. Med fælleshaverne vil 4H skabe bedre rammer for læring og trivsel i naturen til gavn for hele familien.