Nicolai fra 4H repræsenterer europæiske unge på landet

17. januar 2023

Når de store beslutninger skal tages i Rual Youth Europe (RYE) bliver det nu også med 28-årige Nicolai Olsen fra Hanstholm ved roret, som i december blev valgt som næstformand i paraplyorganisationen, der arbejder for at fremme og aktivere unge på landet.

”Min interesse for Rual Youth Europe (RYE) startede allerede da jeg blev medlem af ungerådet i 4H for mange år siden. Der fik jeg lyst til at gøre noget mere for unge i 4H, og det kunne jeg gøre igennem ungerådet, men jeg tænkte også: Der må være mere jeg kan gøre for unge i 4H end bare i Danmark. Derfra blev jeg sendt afsted til mit første Rally, som dengang var i Wales. Jeg var lige blevet 18 år og det var en kæmpe oplevelse. Jeg fik mulighed for at komme afsted igen året efter, og der blev jeg virkelig bidt af det. Jeg fik mulighed for at snakke med en masse unge mennesker fra hele Europa og fik rigtig mange venner fra de forskellige medlemsorganisationer. Derfra kom jeg med til flere og flere events, og var bare sådan: Det her skal jeg arbejde med på et tidspunkt,” siger Nicolai.

Hvert år arrangerer RYE forskellige arrangementer og seminarer, hvor unge fra hele Europa samles for at skabe venskaber på tværs, og uddanne unge i at skabe opmærksomhed om landdistrikternes muligheder og udfordringer.

”RYE samler unge og faciliterer samtaler om forskellige temaer. Emnerne kan variere meget. Nu var jeg afsted fornyeligt, hvor emnet var LGBT+ og hvordan vi kunne sætte mere positivt fokus på det fællesskab hjemme i vores organisationer, fordi det stadig kan være hårdt at være en del af det fællesskab i udkantsområderne og i landbruget. Jeg har også været med til et Rally for nogle år siden i England, som handlede om Mental Health, og det er rigtig fedt at kunne tage nogle af de redskaber og refleksioner med hjem til medlemsorganisationerne og give den viden videre. Det er noget af det, der tiltaler mig rigtig meget ved RYE. Der er ikke rigtige eller forkerte svar. Vi gør alle sammen noget forskelligt, og det er det vi skal bruge hinanden til, og som er helt sindssygt vigtigt for den her generation af unge, at vi snakker sammen og kan hjælpe hinanden i de ting, som kan være svære," fortæller han.

Med den nye titel kommer også nye opgaver, og med dem håber Nicolai bl.a. at kunne være med til at brede kendskabet til RYE endnu længere ud og skabe oplevelser for flere unge.

”Altså du bliver valgt til at gøre et stykke arbejde som nogen faktisk forventer noget af, og som en hel masse unge faktisk ser op til, og det er altid et stort pres, men det synes jeg også er noget af det, der gør det spændende. Og glæden ved at kunne give noget af det tilbage, som jeg selv har fået, er supervigtig og en stor drivkræft i, at jeg gerne vil gøre det her så godt som muligt,” fortæller Nicolai.

Og den nye post skulle da også gerne give lidt til 4Hs medlemmer.

”At have én med en større post i RYE er forhåbentlig også noget 4H kan hive på, f.eks. ved få god viden til, hvad der kommer til at ske på europæisk plan. Det håber jeg kan give mere opmærksomhed på, at vi kan sende flere unge afsted på de her events. Desværre har 4H de seneste år ikke kunne finde så mange deltagere at tage med, og det vil jeg rigtig gerne være med til at ændre,” siger Nicolai.  

Det fællesskab der er i foreningslivet, kan man ikke finde ret mange andre steder. Det er bl.a. også derfor jeg engagerer mig, fordi jeg håber at andre kan få øjnene op for, hvad det kan give. Jeg ved fra mig selv, hvor meget det har givet mig personligt. Det giver ikke kun noget til den organisation man repræsenterer, men det personlige i det, er også en kæmpe rejse. Man kommer ud af sin egen boble, fordi man kommer til at tænke på: Hov det er ikke bare mig nu, det er altså os,” afslutter han.  

Europa Rally 2023 afholdes den 30. juli – 7. august. Følg med på 4Hs kanaler for mere information.

Kort om Nicolai

  • Har været med i 4H siden han var 6 år
  • Surfer så meget han kan komme til det
  • Arbejder på en skole med børn og unge, og som kok
  • Engagerer sig i alt på lokalt plan og er inkarneret foreningsmenneske