Nat (og dag) i naturen

24. juni 2024

Den 15. juni havde Område Syd inviteret til Klubtræf med overnatning helt tæt på dyrene – nemlig i Enghave Dyre- og Naturpark.

Område Syd nyfortolkede en vaskeægte 4H-klassiker til deres fælles lejr den 15. juni: Klubtræf. Her dyster klubberne mod hinanden i forskellige konkurrencer og vinderklubben får æren af at have vandrepokalen indtil næste klubtræf. Men der var meget mere på programmet denne regnvåde lørdag.

”Det er for at se, om vi kan få traditionen tilbage og for at styrke sammenholdet mellem klubberne,” forklarer Gitte T. Madsen, formand i Område Syd.

Dagen startede med fælles introduktion og morgenmad, for der var mange oplevelser at holde styr på. Bagefter var første planlagte aktivitet en rundvisning med en naturvejleder, der hjalp med at finde insekter i parkens mere eller mindre vilde natur. Undervejs holdt de yngste 4H’ere et vågent øje for at finde de hurtigste insekter, der skulle ræse i det efterfølgende insektkapløb.

Og der blev dystet med kampånd og spænding, når børnene lod en frø, snegle, løbebiller, skolopendere og andre krible-krable-dyr løbe mod hinanden inden frokost. Naturvejlederen Jacob måtte inden hver løb gætte, hvilke dyr der vandt – det viser sig at man har en del viden som naturvejleder.

Resten af eftermiddagen bød på kaninhop, frie oplevelser i dyreparken, hjemmebagt kage (som deltagerne i ægte 4H-ånd var med til at bage), insekthotelsbyggeri og samværd på tværs af klubberne.

3 nye insekthoteller

Klubdysten var i tråd med 4H’s fokus i år, det var nemlig en konkurrence om at bygge det bedste insekthotel. Derfor var tre stabler af europaller sat op og klar til at blive dekoreret og fyldt ud af deltagerne. Ifølge formanden for Område Syd, Gitte, var det nærliggende at konkurrence skulle handle om insekthoteller, og det var Enghave  Dyre- og Naturpark enige i.

”Det var Enghave Dyre- og Naturpark helt friske på. De kunne godt tænke sig at have nogle insekthoteller, der kunne blive stående, og som også kunne vise, at vi har været på besøg i parken,” siger formand Gitte T. Madsen.

Alle tre insekthoteller fik ros af parkens ansatte, der fik til opgave at bedømme dem. Alligevel var der én der skilte sig ud ved både udseende og brugbarhed. Derfor fik vandrepokalen til Sdr. Omme Filskov med deres fine hotel, der endda havde en tilbygning i form af et lille pindsvinehus.

Nat i naturen

Område Syd havde søgt penge hjem til arrangementet gennem Friluftsrådet. De har fokus på nattelivet ude i naturen, og klubtræffet bød selvfølgelig også på en lejr. Selve lejren foregik også i dyreparken, og de overnattende 4H’ere kom med på aftenfodring med bind for øjnene, lavede mad sammen og sov under åben himmel.

Stemningen var i top hele dagen og natten på trods af at himlen åbnede sig flere gange. Område Syd har derfor en klar opfordring til de andre områder: Prøv det!

”Vi har haft en fantastisk dag,” afrunder Gitte.