Mern 4H samlede skrald og tjente penge til klubben

13. juni 2019

Hvert år havner flere hundrede tons affald i naturen i Danmark. Plastikposer, sodavandsdåser, cigaretskodder og flasker - det er blot noget af det affald, som danskerne kan finde på at smide fra sig mellem skove og træer.

Men det er ikke særlig godt for både dyr og planter, at naturen bruges som skraldespand. For det kan have store konsekvenser for dem. Dyrene kan blive fanget i emballagen, og mikro-plast ende i vandmiljøerne og jorden og blive indtaget af fisk og fugle.

Det er også grunden til, at 15 børn og 8 voksne fra Mern 4H i Vordingborg for et stykke tid siden tog ud for at samle affald sammen. Det blev med frisk vind og masser af hygge og snak mellem børn og voksne, mens 4 kilometer blev tilbagelagt.

Her fik de samlet en masse skrald ind, som endte, hvor det hørte til - i skraldespanden. Det blev blandt andet til en masse papir, plast, brædder og træ, cigaretskodder og dåser med og uden pant. En del af dette lå endda på Ulvshale Strand og kunne være endt i havet.

Tjente penge til klubben

 ”Det var et fantastisk arrangement, hvor børnene hyggede sig og lærte en masse, og vi fik et stykke kage og en kop kaffe til sidst på dagen. Vi lærte både, at vi skal passe på naturen, men også være med til at rydde op efter dem, der ikke kan finde ud af det,” siger Peter Hallberg, der er formand for Mern 4H. 

Turen langs stranden førte dog også flere ting med sig end blot hygge og læring. Den betød også, at 4H-klubben fik ca. 3000 kr. i sponsorat, fordi kommunen er med i projektet 'Ren Natur'. Et projekt, som dækker flere kommuner landet over.

”Vi tog kontakt til kommunen, som er med i projektet. De hjalp os, og vi fik udleveret både handsker, veste, poster og gribetang til at samle affaldet ind. Og så fik vi anvist nogle steder, hvor vi kunne stille skraldet,” fortæller Peter Hallberg og opfordrer andre klubber til at gøre det samme.

 

Vil du finde ud af, om din klub kan lave et lignende arrangement? Besøg Ren Naturs hjemmeside, og find ud af, om din kommune har samme tilbud: https://rennatur.org/for-foreninger/