I år fylder Madskoler 20 år. 20 år med madglæde, fællesskab og læring om madlavning og råvarer for børn.
Ud af køkkenet med de voksne og ind med børnenes nysgerrighed, leg og læring. I 20 år har 4Hs Madskoler kunne tilbyde netop det til børn med interesse for mad.
Ved hjælp af frivillige fra 4H - og i samarbejde med Landbrug & Fødevarer og Rema 1000- har Madskoler skabt et trygt sted for børn, der gerne vil lære at lave at lave frikadeller og formiddagssnacks.
Fællesskab
Mange ting har ændret sig i de 20 år, Madskoler har eksisteret, men på Madskoler er fællesskab stadig fællesnævneren.
Rie Thomsen, som i dag er professor ved Aarhus Universitet, er tidligere landsformand for 4H og idékvinde og medudvikler af Madskoler tilbage i 2003. For Rie er det tydeligt, at det fysiske fællesskab er Madskolers største styrke.
”I dag kan meget af børns tid foregå alene med en skærm og væk fra det fysiske fællesskab. Når vi sætter 4Hs værdier i spil, skaber vi fællesskab omkring praktiske og kreative ting,” siger Rie.
En stor succes
De første Madskole-lignende aktiviteter opstod i lokale 4H-klubber i 2003. I 2004 lykkedes det at afholde seks Madskoler, mens man i 2015 kunne afholde næsten 30 gange så mange.
Selv er Rie Thomsen begejstret for den popularitet, Madskoler har vist sig at have.
”Hvis ikke vi havde troet på, at Madskoler ville blive en succes, så tror jeg ikke, vi havde lagt så meget energi og arbejde i det og været i stand til at overbevise så mange frivillige om, at det var en god idé. At det så faktisk blev den succes, som vi havde håbet på, det er en kæmpe glæde,” siger Rie.