Madskoler fylder 20 år

I år fylder Madskoler 20 år. 20 år med madglæde, fællesskab og læring om madlavning og råvarer for børn.

  

01. maj 2023

I år fylder Madskoler 20 år. 20 år med madglæde, fællesskab og læring om madlavning og råvarer for børn.

Ud af køkkenet med de voksne og ind med børnenes nysgerrighed, leg og læring. I 20 år har 4Hs Madskoler kunne tilbyde netop det til børn med interesse for mad.

Ved hjælp af frivillige fra 4H - og i samarbejde med Landbrug & Fødevarer og Rema 1000- har Madskoler skabt et trygt sted for børn, der gerne vil lære at lave at lave frikadeller og formiddagssnacks.

Fællesskab

Mange ting har ændret sig i de 20 år, Madskoler har eksisteret, men på Madskoler er fællesskab stadig fællesnævneren.

Rie Thomsen, som i dag er professor ved Aarhus Universitet, er tidligere landsformand for 4H og idékvinde og medudvikler af Madskoler tilbage i 2003. For Rie er det tydeligt, at det fysiske fællesskab er Madskolers største styrke.

”I dag kan meget af børns tid foregå alene med en skærm og væk fra det fysiske fællesskab. Når vi sætter 4Hs værdier i spil, skaber vi fællesskab omkring praktiske og kreative ting,” siger Rie.

En stor succes

De første Madskole-lignende aktiviteter opstod i lokale 4H-klubber i 2003. I 2004 lykkedes det at afholde seks Madskoler, mens man i 2015 kunne afholde næsten 30 gange så mange.

Selv er Rie Thomsen begejstret for den popularitet, Madskoler har vist sig at have. 

”Hvis ikke vi havde troet på, at Madskoler ville blive en succes, så tror jeg ikke, vi havde lagt så meget energi og arbejde i det og været i stand til at overbevise så mange frivillige om, at det var en god idé. At det så faktisk blev den succes, som vi havde håbet på, det er en kæmpe glæde,” siger Rie.

Tilmeld dig Madskoler her. 

 

 

 

 

 

Madlavningsglæde i nye generationer

Netop de frivillige instruktører bærer en stor del af ansvaret for, at Madskoler er et hit. Det er nemlig kun frivillig arbejdskraft, der driver ugerne med madlavning og hygge.

Sabine har selv været madskolebarn er i dag frivillig instruktør Madskoler:

”Da jeg selv var madskolebarn tilbage i 2014, kickstartede det min egen glæde og passion for madlavning, hvilket også har gjort, at jeg i dag er udlært ernæringsassistent og nu arbejder i køkken på en restaurant,” siger Sabine.

Sabine er især glad for at kunne give begejstringen for madlavning videre.

”På Madskoler kan man virkelig se begejstringen og glæden hos børnene, når de får lov at arbejde og eksperimentere, og den begejstring kan jeg genkende fra min egen tid som madskolebarn. Derfor er det en fornøjelse at få lov til at give den videre,” siger Sabine.

Store fremtidsplaner

Selvom Rie Thomsen ikke er landsformand for 4H længere, drømmer hun om at se Madskoler udvikle og udvide.

”Sidder du derhjemme og tænker, at det kunne være fedt med en Madskole tættere på dig, så tag fat i den lokale 4H-klub. Ofte har det kun krævet én frivillig, der har taget initiativ, så kommer der altid flere til – du kommer aldrig til at stå alene med det,” siger Rie.

 

 

Tilmeld dig via Madskoler.dk 

 

Madskoler arrangeres i et ikke-profitskabende samarbjede med Rema 100 og Landbrug & Fødevarer