Ildsjæle genoplivede 4H klub

03. juli 2023

I dag er Vendsyssel 4H en klub i trivsel, der skaber et fællesskab for byens lokale og samler børn til spændende aktiviteter. Men sådan har det ikke altid været. For godt nok eksisterede 4H i byen helt tilbage i 50’erne, men mængden af nye fritidstilbud til børn og unge fik klubben til at dreje nøglen om. Efter en lang årrække blev en gruppe ildsjæle enige om at tage sagen i egen hånd og få liv og børnelatter i de smukke lokaler i Vejby Kulturhus.

Det var ikke uden modstand, at de frivillige satte gang i arbejdet.

Der var ikke nogen der troede på det. Man kunne jo bare se, hvordan fritidstilbuddene forsvandt én efter én. Ikke engang fodboldholdet kunne blive ved med at køre. Så folk var da noget skeptiske, da vi fortalte, at vi ville starte en 4H klub,” fortæller Birgit Jensen fra Vendsyssel 4H.

Alligevel fortsatte gruppen deres projekt, for de troede på, at en 4H klub var præcis, hvad byen manglede. De fik flere medlemmer, flere frivillige og langsom fik de opbakning i lokalsamfundet.

Fristed for familier
Hvad er det så der virker? Hvis man spørger Birgit, er hun ikke i tvivl.

Det her er anderledes end de andre tilbud. Vi oplever, at forældrene bakker særligt op om klubben fordi, det bliver et fællesskab for hele familien. Rigtig mange fritidsaktiviteter er kun for børnene, men her kan hele familien være med. Det er et pusterum for familien og et sted, hvor man er med i et sociale fællesskab med de andre lokale,” fortæller hun.

Klubben har naturhold, dyrehold og have, og især haveholdene er et trækplaster for hele familien.

 

Besøg af Landsledelsen
Vendsyssel 4H har til huse i Vejby Kulturhus, der udover flotte lokaler, renoveret køkken og en stor nyttehave med frugttræer byder på en rig lokalhistorie. Derfor havde klubben inviteret Landsledelsen til besøg i maj, for at vise lokalernes muligheder.

Det er Birgits håb, at lokalerne fortsat vil summe af liv mange år endnu, og at de vil danne ramme for mange 4H fællesskaber – både lokale og nationale. Derfor viste klubben stolt lokalerne frem, da Henrik Dalum, formand i 4H, var på besøg i maj måned.

Efter en rundvisning i huset bød eftermiddagen på havearbejde og ualmindeligt godt vejr. Besøget rundede af med gode snakke og fælles bålmad til alle.