Have-afslutning med suppe, grønkålsalat og hestemøg

30. oktober 2019

Havesæsonen er ved at være slut rundt om i 4H Fælleshaver, og det markerer vi med en lille historie fra én af havernes afslutning.

I Vendsyssel 4H har man hele foråret og sommeren været samlet hver mandag fra klokken 18:30 - 20:00 i klubbens have i Sindal. 4H-medlemmer har haft et stykke have hver, som er blevet passet og plejet. Derudover har der også været andre fælles grøntsager og bær bl.a. grønkål, porre, jordbær og ribs.

Lørdag den 12. oktober var der afslutning i Vendsyssel 4Hs have.

”Trods vejret ikke lige var med os, havde vi den dejligste dag. Bedene blev gjort vinterklar. Grøntsagerne blev taget op af jorden, og der blev lagt hestemøg på,” fortæller Randi Nørgaard Hansen, næstformand Vendsyssel 4H.

Nogle af grøntsagerne blev tilberedt til suppe, og der blev lavet den lækreste grønkålssalat. Der blev tilberedt pølser og brød på grill. Den fornemme frokost blev spist i træhytten i ly for regnen.

”Det at børnene deltager i 4H-haven, giver dem et meget nøjagtigt indblik i, hvordan ’fra jord til bord’ hænger sammen. De er med i hele processen omkring klargøring af haverne, plantningen, pasningen, optagningen og vinterklargøringen,” fortæller Randi Nørgaard Hansen og fortsætter.

”De får et indblik i, hvordan man får et frø til at vokse sig stort, så vi kan bruge grøntsagerne i madlavningen. Derudover får de også indblik i, hvordan man passer og plejer jorden bedst. Samtidig giver det børnene meget selvstændighed at have deres eget stykke jord - på den måde opnår de også en ejerfornemmelse, som også er med til at skabe motivation for, at deres udbytte i deres have bliver godt og noget. man er stolt af.”

Buske som 4H-logo

Sæsonafslutningen bød også på uddeling af diplomer. 4H-børnene skulle svare på spørgsmål omkring årets gang i haven, og svarene udløste et 4H-diplom.

Arrangementet var desuden anledning til, at de frivillige startede et nyt projekt op i haven. Det blev plantet fire buske, som på sigt skal blive til et 4H-logo med firkløveren.

”Der blev ydet en formidabel indsats både af 4H-medlemmer og forældre, hvilket vi sætter stor pris på,” fortæller Randi Nørgaard Hansen.

Efteråret byder også på spændende tiltag i andre 4H-haver, og du kan følge med på Facebook-siden: Fælleshaver i byen – 4H haver for alle

Har du lyst til at være en del af succesen med 4H Fælleshaver? Som deltager eller måske som frivillig?

Læs mere om 4H Fælleshaver

Annoncer