Et unikt samarbejde med stærke rødder

 

 

20. december 2021

På en plads, der længe havde stået urørt, ligger en oase for børn og voksne, hvor rødbeder, jordbær og fællesskab får lov at slå rødder. Pladsen er en 4H have og den ligger i Sdr. Omme. Oprindeligt er pladsen doneret til spejderne i området, men handlekraftige frivillige så en synergi i at kontakte 4H, og undersøge muligheden om at omdanne pladsen til en 4H have.

”En tanke bliver til idé og handling på samme måde som et frø får næring og derved spirer og slår rod”.

Sådan indledte Gitte Madsen sin tale til havens indvielse og Sdr. Omme-Filskov 4H’s 90-års jubilæumsfest tilbage i august.

Gitte Madsen er formand for klubben og en af frontpersonerne i at få etableret haven. Men uden de andre frivillige ville haven ikke have spiret, som den gør nu. Der skulle nemlig noget forarbejde til, for at gøre haven klar og pladsen til et hyggeligt sted at samles. Det betød bl.a., at der måtte slæbes træer væk, så der kunne blive plads til en åben hytte med vand og bålplads og til højbede, hvor sommerens søde jordbær tiltrak både børn og voksne. Bag både idéerne og handlingerne – og det hårde slæbearbejde – stod 4H frivillige og spejderne, for haven i Sdr. Omme er nemlig en fælles have for dem begge. 

 

 

Hen over året har ca. 20 børn nydt godt af haven, hvor der er plads til at være undrende og undersøgende. Med fingrene i jorden og på siddepladserne rundt om bålet dukker nye spørgsmål op. Kan en rødbede f.eks. ligne en rotte og kan en dræbersnegl ligne en rødbede? Netop den undersøgende og legene tilgang til naturen, har hele tiden været meningen med pladsen. For selvom der har været stille på grunden i nogle år, har den tidligere været fyldt med liv og frugttræer. Og med fælles indsats har 4H og spejderne fået liv tilbage på grunden og gjort det til et sted, hvor fællesskab slår rødder og gror.