Børn, bier og fælleshaver i Hobro

17. juli 2017

Børn i Hobro og omegn har fået mulighed for at lave deres egen honning og grøntsager, da 4H har lavet et Pilot-projekt ved Gasmusset i Hobro

Børn, bier og Fælleshaver
Børn i Hobro og omegn har fået mulighed for at lave deres egen honning og grøntsager, da 4H har lavet et Pilot-projekt ved Gasmusset i Hobro.
Projektet er også en del af det store projekt ’Fælleshaver i byen’, som er støttet af Nordea-fonden. Overskriften er ’Haver-bier-mad’, og 4H vil gerne udbrede det til flere steder i landet. - Vi håber, at vores samarbejde med dansk biavlerforening gør, at vi kan få samarbejde med lokale biavlere flere steder i landet, der kunne tænke sig at undervise børn i bier, og Fælleshaver for alle er allerede et succesfuldt projekt, som vi kan rulle ud flere steder sammen med bi-staderne, fortæller Joan Overgaard Bruun, 4H konsulent.

4H har det seneste to år haft stor succes med opstart af aktiviteter ved Gasmusset i Hobro. Hver onsdag mødes en gruppe børn sammen med Niels, Bente og Mogens for at passe fælleshaverne og bi-staderne, som de har stillet op i haven bag Gasmuseet i Hobro.

I dag er vi taget med for at se hvad de laver. Niels, der er bi-avler og børnenes underviser, fortæller at tavlerne i bistaderne i dag skal tømmes for honning, og efterfølgende skal det slynges, så børnene kan få et glas honning med hjem. Men vigtigst, så skal de bruge honningen til de pandekager, som de skal spise efter arbejdet med bierne.

Ikke bange for bier
Axel på 9 år har været med hver gang, og han er ikke bange for at bierne skal stikke ham. – Vi har de her hvide dragter på, og bier stikker kun, hvis de bliver klemt, siger Axel.
Jakob er også vild med bi-holdet, og han er nu ved at ’høste’ honningen fra sin tavle. Han løfter sin tavle op fra bistaden, og fortæller, at der på den tavle er honning nok til at lave fire glas. Han og de andre drenge synes arbejdet med bierne er både sjovt og spændende, og så er der den ekstra gevinst, at de får lov at lege inde på gasmuseet.

   

 

    

 

 

    

Bi-kongen Niels og havemanden Mogens
Niels er bi-kongen, og ham der lærer børnene alt om bierne og honningproduktionen. – Det er en fornøjelse at lære børnene om biernes liv, fortæller han. I Fælleshaven er det pensionisten Mogens, som lærer fra sig. – Jeg så et opslag gennem Ældresagen, hvor de søgte nogle frivillige til at stå for Fælleshaven, og det tænkte jeg, at jeg gerne ville hjælpe med. Der er et stort behov for, at børn lærer hvor maden kommer fra, og hvordan man producerer og dyrker grøntsager, som vi nu gør her i haverne. Og så er det sjovt at se, hvor interesserede børnene er i denne alder, de er vilde med at dyrke grøntsager, siger Mogens.

Den rene vare
Henne ved honningslyngen er den nyhøstede honning ved at løbe gennem karret, og et par af drengene stikker fingrene ind under tuden, for at smage på honningen. – Ummm det smager meget bedre, end det man kan købe i Brugsen, siger Jakob med et stort smil.

Henrik Dalum, formand for 4H er også inviteret til honnningsmagning denne eftermiddag, og han kalder samarbejdet mellem Gasmusset, Ældresagen, Biavlerne og 4H for helt perfekt. – Det er et utraditionelt samarbejde, der har vist sig at fungere helt fantastisk. Her er virkelig gode rammer at dyrke 4H-aktiviteter, og Ældresagen har været gode til at hjælpe med at finde en dygtig frivillig til Fælleshaven, så på den måde får vi stor kvalitet ind i de 4H aktiviteter, som vi tilbyder børnene, fastslår Henrik Dalum.

Annoncer