En særlig ildsjæl blev hædret

I en tid, hvor fællesskab er under forandring, og hvor ”sammen hver for sig”, stadig har indvirkning på foreningslivet, står der en ganske særlig guldstjerne over 4H.

13. oktober 2022

I en tid, hvor fællesskab er under forandring, og hvor ”sammen hver for sig”, stadig har indvirkning på foreningslivet, står der en ganske særlig guldstjerne over 4H.

”Jeg slukker lige emhætten”, siger Sussie Holmtoft, som dagen forinden har stået på scenen i den ikoniske glasbygning Dansk Industri ved Rådhuspladsen i København. Ildsjæl og 4H konsulent, Sussie er nemlig direkte tilbage til hverdagen på Bornholm og i gang med at lave mad til 60 mennesker, som skal samles til initiativet ”Det levende Køkken”, som har 8-års jubilæum dagen efter.

Det er bl.a. for engagementet om ”Det levende køkken” at Sussie den 3. oktober modtog prisen for Årets Fællesskaber ved Generation Food Award. Lige så levende, som de 4H fællesskaber Sussie er medskaber af på Bornholm, er minderne om dagen forinden, hvor Arla Fonden satte pris og spot på personer og initiativer, som styrker børn og unges madvaner og maddannelse.

Selvom Sussie ikke havde sat næsen op efter at vinde, og egentlig bare var taknemmelig for at være nomineret, som én af de tre i kategorien Årets Fællesskaber, går den tidligere folkeskolelærer ikke til tingene uden at være forberedt. Derfor havde Sussie, da også gjort sig tanker om, hvad hun kunne sige, hvis hun skulle op på scenen.

Klisteret ind i en Madskolebog stod ord om håb for børn, unge og deres forældre. En opskrift på madglæde og fællesskab, om tre spiseskefulde gå-på-mod, glade smil, utallige smil i øjnene og helst i godt selskab. Med dette har man lidt af det, der bliver skabt i 4H på landsplan og i særdeleshed hos Sussie på Bornholm.

”Er det okay, at jeg hakker løg, imens vi snakker”, spørger Sussie da hun fortæller videre om, hvordan det er at vinde så fornem en pris. ”Det var jo en festdag, og fantastisk at møde så spændende mennesker”.

Og måske fortæller det meget godt, hvem Sussie er og hvad 4H kan. Det handler nemlig om mennesker, som bliver hædret med guldkonfetti, og noget så lavpraktisk som at hakke løg, for det er bl.a. det, der får fællesskaberne til at ske.

Til at overrække den fornemme pris var branchedirektøren i DI Fødevarer, Leif Nielsen, som da også selv har oplevet fællesskabsfølelsen i 4H.

”For mig er det en særlig stor glæde at en indsats fra 4H aktiviteter, vinder prisen for ”Årets fællesskaber”. Jeg har selv haft nogle af de bedste fælleskabsoplevelser i 4H sammenhæng i min opvækst på Stevns. Det er derfor med stor glæde at jeg til Generation Food Award kunne overrække DI Fødevarers sponsor prisen som ”Årets fællesskaber” til Sussie fra 4H.  Hun er en ildsjæl, der bruger maden og måltidet som en løftestang til at skabe fællesskaber blandt børn og unge,” siger Leif Nielsen branchedirektør i DI Fødevarer.

Årets fællesskaber er en pris, der hylder de ildsjæle, som bruger maden og måltidet som en løftestang til at skabe fællesskaber blandt børn og unge. Bag prisen står Arla Fonden, og indstillingerne kommer fra børn.