100 år bag os, 100 år foran os

17. april 2024

Den 6. april markerede den helt store demokratiske fejring af 4H's 100-års jubilæum, da over 80 deltagere mødtes til landsmøde og fest på Vissenbjerg Storkro.

Frivillige, landsledelse, konsulenter og gæster mødte ind til et tæt program fuld af store beslutninger. De fremmødte klubber var ansvarlige for at stemme om den fremlagte kernefortælling og dertilhørende vedtægtsændringer. Det førte til livlig debat om organisationens fremtid og formål inden kernefortællingen blev vedtaget. 

Spændingen stiger
Efter kernefortællingen med 20-1 stemme blev vedtaget, skabte debatten alligevel tvivl, netop som vedtægtsændringerne skulle til afstemning. Flere fremmødte manglede en formulering i de eksisterende vedtægter, som ikke er med i den nye kernefortælling. I fællesskab blev den foreslåede vedtægtsændring ændret på dagen, og samtlige vedtægtsændringer blev derefter stemt igennem. 

Se video fra dagen her

Unge stemmer til 100-års fejringen

 

4H er frem for alt en børne- og ungdoms organisation, og både de unge og de helt unge var i fokus til landsmødet 2024. 

Fire unge 4H'ere fortalte om deres erfaring med at være ung i 4H og om at rejse med 4H. De fire stemmer viste helt tydeligt, hvordan organisationen skaber selvstændige og ansvarlige unge mennesker. Konklusionen blev en klar opfordring til at andre unge også tager ud og oplever verden med 4H. 

 

Bæredygtighed og børnedemokrati
En stor del af den nye kernefortælling er, at 4H som organisation skal arbejde meget mere med bæredygtighed og børnedemokrati. Første skridt var at fastlægge i vedtægterne, at alle børn uanset alder er velkomne til landsmødet. 

Bæredygtighed var også et tydeligt emne både i programmet, hvor Persille Ingerslev kom og inspirerede til gendyrkning, men også i udsmykningen. I ægte 100-års stemning var der pyntet op i lokalet med billeder og genstande fra 4H gennem tiden. 

Nye ansigter i landsledelsen

Henrik Dalum blev til store klapsalver genvalgt til posten som formand for 4H. Foruden Henrik blev der valgt tre andre til landsledelsen: Gitte B. Madsen fra Lunde, Outrup-Henne blev genvalgt, Katrine Weidmann fra Viborg 4H blev valgt ind og Marcus Folmann fra 4H Østjylland blev valgt ind til en etårig vakant post i landsledelsen. 

Den nye landsledelse er klar til at kaste sig over at få udbredt kernefortællingen, forbedre frivilligheden og se på områdestrukturen.