Bornholm 4H

Bornholm 4H

Bornholms 4H står bag mange aktiviteter på hele øen, og alle er velkomne til at deltage. 4H kontoret ligger i Østermarie, men vi tilbyder både Madskoler, 4H haver for børn, KOK Amok & Børnenes Madklubber fordelt rundt på hele Bornholm. I samarbejde med Bornholms Landboungdom arrangerer vi hver sommer Fæ & Fri – minidyrskuer på Børnedyrskuepladsen ved Danmarks mindste Travbane i Almindingen.

 

  • I Børnenes Madklubber smøger vi ærmer op og smider forældrene ud af køkkenet, og fordyber os i årstidens lokale fristelser. Vi arbejder med kendte som ukendte råvarer, børnene får selv fingrene i ingredienserne, og alle sanser udfordres. Vi hakker, snitter, koger, bager, steger og braser og måltidsfællesskabet er et centralt omdrejningspunkt. De fleste børn bliver ofte overraskede over, hvor godt mad smager, man selv har lavet – og kræsenhed har det med at forsvinde. Vi spiser selvfølgelig med kniv & gaffel, for det er altid en fest at gå i Børnenes Madklub. Kurset tilbydes både forår & efterår.
  • Børnenes 4H Have ligger bag Det Levende Køkken, hvor 4H kontoret også har til huse. I sæsonen fra maj-oktober er der tre haveinstruktører tilknyttet én gang ugentlig. Børnene har hver et lille højbed, og der er andre højbede til alt i bær & krydderurter, samt køkkenhave med både kartofler, gulerødder, løg, hvidløg samt div. kålarter. Blomsterbed er der også fundet plads til. Vi laver mad hver gang over bål, for vi ønsker at binde det hele sammen, så vejen fra jord til bord bliver ganske kort. Efterhånden som sæsonen skrider frem, anvender vi alle havens grøntsager, frugter, bær og krydderurter i madlavningen over bål, eller i husets undervisningskøkken – derfor børnene siger ofte, at de går til Madhave.

  • Madskoler udbydes af 4H i et ikke profitskabende samarbejde med Landbrug & Fødevarer og REMA 1000, og Bornholms 4H har været med siden de første pilotprojekter tilbage i 2004. Vi sætter en ære i at være med til at videreudvikle og forfine indholdet i Madskolerne, da det er maddannelse i børnehøjde, når det er bedst. Vi arrangerer Madskoler på stort set alle øens skoler i de to første uger af sommerferien.

Følg med i Bornholms 4H på Facebook

Vil du være frivillig? Vi vil altid gerne have flere frivillige til at hjælpe med vores hold som instruktør eller til enkeltaktiviteter med børnene. Det er helt uundværligt for at kunne udbyde vores hold til børn og unge. Måske er det lige dig, vi står og mangler nu?