"Haverne giver en helt vild sammenhængskraft"

12. april 2019

Unge og gamle. Folk med børn og folk uden børn. Etniske danskere og folk med anden etnisk oprindelse end dansk. De mødes alle sammen i 4H Fælleshaverne i Bellahøj, der i 2019 udvider fra 15 til 19 højbede.

Det er egentlig ret utroligt, hvad 19 højbede kan gøre. Folk der ikke tidligere har snakket sammen har pludselig noget til fælles. Noget at snakke om. 

4H Fælleshaver i Bellahøj har netop taget hul på sin anden sæson, og den frivillige leder Frank Bentin er meget imponeret over, hvad haverne gør ved mødet mellem mennesker.

"Haverne giver en helt vild sammenhængskraft. Det har faktisk overrasket mig, hvor let folk har ved at tale sammen, når vi er i haven," fortæller 56-årige Frank Bentin, der i mange år har arbejdet som frivillig i Bellahøj.

"I mit lille boligsociale hjerte bliver jeg jo virkelig glad, når jeg ser en velklædt dansk revisortype i en rigtig god samtale med en somalisk kvinde med tørklæde. Og når manden får nogle frø af kvinden til en frugt, som han ikke før havde set."

Haverne bringer folk sammen

Bellahøj var det første højhusbyggeri i Danmark tilbage i 1950'eren, og haverne er ét af flere tiltag, der skal øge fællesskabet blandt beboerne i de 1.200 lejemål. 

"Fælleshaverne er ikke noget integrationsprojekt, men i virkeligheden er det jo lige præcis det, haverne gør. De bringer folk sammen," siger Frank Bentin.

Deltagerne i 4H Fælleshaverne i Bellahøj dyrker blandt andet squash, kartofler, kål, rosenkål, krydderurter, tomater, og chili.

Der er cirka 50 4H Fælleshaver i Danmark, og de er støttet af Nordea-fonden og Friluftsrådet.

Frank Bentin og den øvrige arbejdsgruppe bag haverne har i år valgt at udvide haveområdet i den nordlige del af Bellahøj fra 15 til 19 højbede. 

"Haverne ligger rigtig godt placeret i et indkranset område, hvor der også er en legeplads, og så har vi fået lavet grillområde. Det er et virkelig godt aktivitetsted, hvor man kan mødes," fortæller Frank Bentin.

Folkene bag haverne havde på forhånd frygtet hærværk og tyveri fra højbedene. Men deres bekymringer er lykkeligvis gjort til skamme.

"Vi har ikke haft én eneste episode, og det er jeg meget imponeret over. Børnene i området ser, at der er nogle rigtige mennesker, der passer haverne og er glade for dem, så det tror jeg har en rigtig positiv effekt. Det er gået over al forventning," siger Frank Bentin.

Ny sæson skudt i gang

Søndag den 7. april var der arrangeret opstartsarrangement i haven, hvor nye haveejere og gengangere fra 2018 kunne mådes og begynde dyrkningen af højbedene.

"Vi var cirka 30 mennesker, og det var en virkelig hyggelig dag. Vi spiste morgenmad sammen, nogen plantede og andre udvekslede frø og spirer. Det var seriøst hyggeligt," siger Frank Bentin, hvis fingre kun lige er begyndt at blive grønne.

"Jeg har ingen forudsætninger for at stå i spidsen for en have. For mig er det det sociale, der er det vigtigste. Men jeg har da også selv et højbed, og lærte sidste år, at jeg ikke skal så frøene så tæt," siger Frank Bentin.

4H Danmark oplever dette forår en stor efterspørgsel på at opstarte 4H Fælleshaver, og du kan også blive en del af succesen.

Start en have