Nyt liv spirer frem i 4H-haverne

26. april 2021

En ny havesæson er startet hos 4H-haverne i Rosenhøj ved Aarhus, hvor beboerne er glade for at kunne dyrke grøntsager på trods af corona-restriktionerne.

Mellem lejlighedskomplekser i det sydlige Aarhus er der travlt ved 4H-haverne i Rosenhøj. Der er startet en ny havesæson, og corona-restriktionerne er blevet lettet, så det er muligt at mødes til 4H-aktiviteter.

Da de lokale beboere møder op for at blive skrevet op til en 4H-have, er de så mange, at de må stå i kø. For enden af køen sidder Trine Damgaard Møller og taster løs på en bærbar computer, der er stillet op på et havebord mellem de små haver. Hun er ansat som boligsocial vicevært ved Nabohuset, der er det beboerhus, som står for haverne gennem 4H. Der går næsten to timer, før Trine Damgaard Møller er færdig med at taste og har tid til at fortælle om haverne.

”Efter corona har vi faktisk set en endnu større interesse for vores haver, end vi plejer. Jeg tror, mange synes, det er en måde at blive en del af et fællesskab efter at have været isoleret så længe,” siger hun.

En af dem, der er rigtig glade for at gå fingrene i jorden igen, er Marifat Akbarova:
”Det er så dejligt at være her igen. Jeg vil gerne, at mine børn får viden om, hvordan man dyrker grøntsager, men da vi bor i lejlighed, har vi jo ikke selv en have. Så er det rigtig hyggeligt at være herude med børnene,” fortæller hun.  

Vigtig støtte fra 4H
Haverne i Rosenhøj er et resultat af samarbejde med forskellige aktører. Oprindeligt donerede Smag på Aarhus, der er et initiativ af Aarhus kommune, fire haver til beboerhuset. Efter nogle år blev et samarbejde med 4H stablet på benene, så der kunne blive anlagt flere haver, og beboerne samtidig kunne blive en del af en forening.

”I princippet kunne haverne godt køre uden 4H, så beboerne bare fik tildelt en have uden at være medlem af 4H. Men 4H kan bidrage med en masse viden og midler, så vi eksempelvis kan arrangere udflugter. Så støtten fra 4H betyder enorm meget,” forklarer Trine Damgaard Møller.

Marifat Akbarova har også nydt godt af 4H ved siden af haverne. Hun har tidligere været frivillig i 4H og været med til at arrangere aktiviteter, hvor børn og deres forældre har lært om sund mad. I år er det også anden gang, at hun har en have, og hun er langt fra den eneste, som har haft haver i flere år.

En af de andre er Ralf Lindsay, som på tredje år deler en have med en bekendt.
”Jeg har tidligere haft en kolonihave, og efter jeg ikke havde den længere, har det været rart at få fingrene i jorden her i stedet,” siger han.

Da dagen er færdig er 20 ud af 22 haver da også optaget.  

Find din have

Der er helt sikkert en have i nærheden af dig, hvor du kan blive en del af fællesskabet.

Se kort med haver

Annoncer