Birthe brænder for fælleshaven i Gistrup

25. april 2019

66-årige Birthe Bang driver haven syd for Aalborg efter gode gamle dyder, og hendes faglige viden inden for dyrkning af køkkenhave er stor – og det smitter af på børnene.

I mere end 30 år er Birthe Bang gået forrest, når der skulle sås, luges, høstes og ikke mindst hygges i 4H Fælleshaven på Gl. Gistrupvej syd for Aalborg.

Med god hjælp fra husbonden Frank har Birthe som frivillig leder af haven givet lokalområdets børn og familier gode oplevelser, et stærkt fællesskab og viden om at dyrke en køkkenhave.

”At se børnene være glade er lønnen i sig selv. Børn pakker ikke tingene ind, de siger det, som det er. Og det er rigtig sjovt at have med børn at gøre,” fortæller Birthe Bang, der i 4H-regi også har været underviser på madhold og har undervist i hobby-aktiviteter.

”Det sociale er meget vigtigt for mig, og det frivillige arbejde har jo givet nogle rigtig gode venskaber. Både med børn og deres forældre,” fortsætter hun.

Have i 4H også før ”have-projekt”

Siden 2015 har 4H haft stor succes med projektet ”4H Fælleshaver – haver for alle”, og der er nu mere end 40 4H Fælleshaver i Danmark. Men 4H har haft haver også før projektet. Og haven i Gistrup er et godt eksempel på dette.

Haven i Gistrup bliver i 2019 en del af det landsdækkende projekt, som er støttet af Nordea-fonden og Friluftsrådet. Det giver haven nye muligheder for udvikling.

Første initiativ til nyt i haven er allerede taget. Haven i Gistrup har nemlig fået tildelt borde, bænke og et højt shelter, som bliver bygget på området ved siden af haverne. Det skal være samlingspunkt for børn og unge omkring haven og give bedre mulighed for socialt samvær.

”Det bliver godt at få nogle nye rammer omkring haven. Det trænger vi også til. Der kommer tit folk fra byen forbi og bruger området omkring haverne, så det er godt, de får lidt bedre forhold,” siger Birthe Bang.

Birthe og hendes mand Frank er ikke innovative og fulde af skøre påfund. De gør det, der virker. Og så er de altid åbne over for forslag fra brugerne.

”Sidste år var der én, der foreslog, om vi ikke skulle holde en madaften, og mandagen efter tog Frank grillen med ned i haven, og vi havde en rigtig hyggelig aften. Og hvis nogen vil prøve at så nogle nye grøntsager, så finder vi også ud af det,” fortæller Birthe Bang.

 

Det er sjovt – men ikke kun for sjov

Birthe er opvokset på en gård i Himmerland. Hendes forældre havde en stor flot køkkenhave, og Birthe er fra barnsben blevet oplært i at dyrke gode grøntsager. Nu giver hun viden og tommelfingerregler videre til børn og andre deltagere i fælleshaven.

Såplaner bliver lavet med stort engagement og præcision, og børnene bliver nøje instrueret i afstande mellem rækkerne. Frøenes sådybde og afstanden mellem dem bliver taget meget seriøst. Alt sammen så afgrøderne bliver så gode som overhovedet muligt.

For Birthe er det ikke nok, at børnene lærer, at et lille frø kan blive til en gulerod - det skal også blive til en flot og velsmagende gulerod.

”En stor flot gulerod fra en køkkenhave er jo noget helt andet, end du kan finde i supermarkedet. Den smager helt anderledes,” siger Birthe Gistrup og fortsætter:

”Jeg synes, det er vigtigt at lære børnene om vejen fra jord til køledisk. Og det er altid sjovt at se børnene, når de høster grøntsagerne. Det er jo også utroligt, at én kartoffel bliver til 10 kartofler nede i jorden.”

Fakta om 4H Fælleshaver

  • Der er fælles havedag i Gistrup hver mandag kl. 17-19, og alle andre dage er både deltagere og andre interesserede meget velkomne til at nyde haverne. Haverne åbner 30. april.
  • Der er cirka 50 4H Fælleshaver i Danmark
  • Find have tæt på dig: Find have
  • Der har været 4H-have i området på Gammel Gistrupvej i cirka 50 år
  • Birthe Bang har været frivillig leder af haven i over 30 år
  • 4H Fælleshaver er støtter af Nordea-fonden og Friluftsrådet