Portrætter af de unge i 4H

Hvem er de unge i 4H? Og hvad får du ud af også at blive ung i 4H? Det vil vi gerne give dig svar på gennem et række miniportrætter af de aktive unge i 4H.

Vi arbejder på at få en lang række portrætter i hus, og de vil løbende blive lagt her på siden. De første to kan ses her:

Cindy Grothe, 20 år, Løve-Ørslev 4H

Hvordan kom du med i 4H?

Jeg startede som 7-8 -årig, fordi jeg altid har været interesseret i madlavning. Jeg så en avisartikel på den lokale skole, og så begyndte jeg at gå til madlavning i 4H. Da jeg blev 14 år begyndte jeg at hjælpe med til mad-arrangementerne. Min mor blev også madinstruktør i 4H, og fordi jeg var den i min vennegruppe, der havde været der længst tid, havde jeg gennem årene lavet mange af opskrifterne, og derfor kunne jeg hjælpe børnene godt.  

Hvad får du ud af at være med i 4H?

Der er mange mindre børn i min klub, og derfor er det glæden, og hvor meget det betyder for dem, der betyder noget for mig - det at man er en ung, som børnene kan se op til og få hjælp af. Jeg har også fået mange venskaber og oplevelser, og så er der den udvikling, det har givet mig. Jeg har lært at tage ansvar, og jeg synes det er vigtigt, at der er nogle unge, der kan sprede budskabet om 4H.

Hvad er din bedste 4H-oplevelse?

Min bedste 4H-oplevelse er Nordisk lejrene. At få udviklet mit engelsk og få kontakter i den store verden, det har været fedt. Jeg husker helt tydeligt, at jeg prøvede at river rafte i Finland på min første Nordisk Lejr. Fodbold-golf var også et arrangement på en Nordisk Lejre, hvor jeg lærte 4H fra USA at kende og lærte, at der er stor forskel på vores 4H-klubbers fokuspunkter og andre lande.

Helena Sommer, 22 år, Toftegården 4H

Hvordan kom du med i 4H?

Det må være over ti år siden, hvor det startede med, at mine forældre flyttede til Tåstrup. Der fandt jeg ud af, at der var en gård kun fem minutter fra, hvor vi boede. Her kom jeg og kunne samle æg og trække heste og sådan. Jeg blev så gjort opmærksom på, at hvis jeg ville mere, skulle jeg melde mig ind i 4H, fordi jeg så kunne få lov til at lave endnu flere ting på gården og dyrke naturen og dyr. Jeg var solgt som stanglakrids. Fællesskabet var fantastisk. Jeg synes, det er sjovt at gå i skoven med venner og dyr, og så var det fantastisk, at man ikke gik rundt alene. At se det fællesskab, som omhandler ens virkelige højeste interesser, det kunne jeg ikke sige nej til. Derfor lå det bare i kortene, at det var her, jeg skulle være.

Hvad får du ud af at være med i 4H?

At kunne tilegne mig egenskaber og kompetencer for livet, som jeg kan give videre til andre. Det her med at lære og være sammen med dyrene og tage sig af naturen og så kunne give det videre til nye generationer – det at vide, at man har påvirket deres liv. Hvis jeg kan give noget videre til nogen og hjælpe andre – det er pointen for mig i det store billede. Jeg har været på mange kurser gennem 4H, og jeg føler mig enormt privilegeret, fordi de ting, jeg lærer på kurserne, er med til at danne mig som det hele menneske. 

Hvad er din bedste 4H-oplevelse?

Mit hjertebarn er dyreskolen, som jeg har afholdt cirka seks gange. Her har jeg hvert år fået lov en uge om sommeren til at lave en dyreskole. Jeg havde så frie hænder, at jeg kunne afholde det lige som jeg vilde – ”learning by doing”. Jeg kunne selv bestemme, hvordan jeg ville gribe det an. Det er det, jeg er allermest stolt af, fordi jeg har følt, at jeg år efter år har kunne give noget tilbage til min lokale klub. Og så må jeg også nævne nogle af alle de kurser, jeg har taget. Et FN-arrangement i Rom, det glemmer man ikke lige, og så har jeg fx også været i Grønland. Jeg føler, alle de kurser som jeg har været på i udlandet, har været med til at give mig den her dannelse.

Natascha Sofie Westermann, 19 år, Teestrup 4H

Hvordan kom du med i 4H?

Jeg startede, da jeg var 10 år og så har jeg været der lige siden. Jeg interesserede mig mest for hestene, og det er meget dem, der har været meningen for mig med 4H og har været min interesse siden. Jeg har også lavet sociale arrangementer, været hjælper og primært haft hestene som min drivkraft.

Da jeg var 18 flyttede jeg til Odense og har ikke været lige så aktiv som før, men jeg har været i Spanien på kursus i slutningen af sommerferien sidste år som en del af Erasmus kurser, som man kan deltage i. Her er det 4H, der er vores NGO, og det er så Erasmus, der inviterer forskellige deltagere.

 Hvad får du ud af at være med i 4H?

Havde det ikke været for 4H, havde jeg ikke været der, hvor jeg er i dag. Det er et frirum. Her kan jeg været med til sociale arrangementer både med og uden heste. 4H er et sted, hvor jeg har lært nordmænd, finner og svenskere at kende. Jeg føler mig hjemme og altid velkommen i 4H, og det er et sted, som jeg forhåbentligt kan fortsætte at være i.

 

Hvad er din bedste 4H-oplevelse?

Det må være Nordisk Lejre med Finland, Norge, Sverige og Danmark. Her er danskernes afsted i en lille gruppe, hvor vi bliver virkelig tætte. Man føler sig bare hjemme og en del af et fællesskab, når man er på sådan en lejr.

Bare det at være med på Nordisk Lejre er en stor oplevelse i sig selv, og det er meget overvældende. En af de ting vi lavede, var at sejle kajak og det var rigtig sjovt. Vi fik set natur og en af mine bedste veninder var også med og så fjollede vi, som man nu en gang gør. Og noget af det bedste jeg ved, når vi er afsted på Nordisk Lejre, er, når vi spiller spil om aftenen.

4H er for mig en forening, man bliver i gennem hele ungdommen.