Portrætter af de unge i 4H

Hvem er de unge i 4H? Og hvad får du ud af også at blive ung i 4H? Det vil vi gerne give dig svar på gennem et række miniportrætter af de aktive unge i 4H.

Cindy Grothe, 20 år, Løve-Ørslev 4H

Hvordan kom du med i 4H?

Jeg startede som 7-8 -årig, fordi jeg altid har været interesseret i madlavning. Jeg så en avisartikel på den lokale skole, og så begyndte jeg at gå til madlavning i 4H. Da jeg blev 14 år begyndte jeg at hjælpe med til mad-arrangementerne. Min mor blev også madinstruktør i 4H, og fordi jeg var den i min vennegruppe, der havde været der længst tid, havde jeg gennem årene lavet mange af opskrifterne, og derfor kunne jeg hjælpe børnene godt.  

Hvad får du ud af at være med i 4H?

Der er mange mindre børn i min klub, og derfor er det glæden, og hvor meget det betyder for dem, der betyder noget for mig - det at man er en ung, som børnene kan se op til og få hjælp af. Jeg har også fået mange venskaber og oplevelser, og så er der den udvikling, det har givet mig. Jeg har lært at tage ansvar, og jeg synes det er vigtigt, at der er nogle unge, der kan sprede budskabet om 4H.

Hvad er din bedste 4H-oplevelse?

Min bedste 4H-oplevelse er Nordisk lejrene. At få udviklet mit engelsk og få kontakter i den store verden, det har været fedt. Jeg husker helt tydeligt, at jeg prøvede at river rafte i Finland på min første Nordisk Lejr. Fodbold-golf var også et arrangement på en Nordisk Lejre, hvor jeg lærte 4H fra USA at kende og lærte, at der er stor forskel på vores 4H-klubbers fokuspunkter og andre lande.

Helena Sommer, 22 år, Toftegården 4H

Hvordan kom du med i 4H?

Det må være over ti år siden, hvor det startede med, at mine forældre flyttede til Tåstrup. Der fandt jeg ud af, at der var en gård kun fem minutter fra, hvor vi boede. Her kom jeg og kunne samle æg og trække heste og sådan. Jeg blev så gjort opmærksom på, at hvis jeg ville mere, skulle jeg melde mig ind i 4H, fordi jeg så kunne få lov til at lave endnu flere ting på gården og dyrke naturen og dyr. Jeg var solgt som stanglakrids. Fællesskabet var fantastisk. Jeg synes, det er sjovt at gå i skoven med venner og dyr, og så var det fantastisk, at man ikke gik rundt alene. At se det fællesskab, som omhandler ens virkelige højeste interesser, det kunne jeg ikke sige nej til. Derfor lå det bare i kortene, at det var her, jeg skulle være.

Hvad får du ud af at være med i 4H?

At kunne tilegne mig egenskaber og kompetencer for livet, som jeg kan give videre til andre. Det her med at lære og være sammen med dyrene og tage sig af naturen og så kunne give det videre til nye generationer – det at vide, at man har påvirket deres liv. Hvis jeg kan give noget videre til nogen og hjælpe andre – det er pointen for mig i det store billede. Jeg har været på mange kurser gennem 4H, og jeg føler mig enormt privilegeret, fordi de ting, jeg lærer på kurserne, er med til at danne mig som det hele menneske. 

Hvad er din bedste 4H-oplevelse?

Mit hjertebarn er dyreskolen, som jeg har afholdt cirka seks gange. Her har jeg hvert år fået lov en uge om sommeren til at lave en dyreskole. Jeg havde så frie hænder, at jeg kunne afholde det lige som jeg vilde – ”learning by doing”. Jeg kunne selv bestemme, hvordan jeg ville gribe det an. Det er det, jeg er allermest stolt af, fordi jeg har følt, at jeg år efter år har kunne give noget tilbage til min lokale klub. Og så må jeg også nævne nogle af alle de kurser, jeg har taget. Et FN-arrangement i Rom, det glemmer man ikke lige, og så har jeg fx også været i Grønland. Jeg føler, alle de kurser som jeg har været på i udlandet, har været med til at give mig den her dannelse.

Natascha Sofie Westermann, 19 år, Teestrup 4H

Hvordan kom du med i 4H?

Jeg startede, da jeg var 10 år og så har jeg været der lige siden. Jeg interesserede mig mest for hestene, og det er meget dem, der har været meningen for mig med 4H og har været min interesse siden. Jeg har også lavet sociale arrangementer, været hjælper og primært haft hestene som min drivkraft.

Da jeg var 18 flyttede jeg til Odense og har ikke været lige så aktiv som før, men jeg har været i Spanien på kursus i slutningen af sommerferien sidste år som en del af Erasmus kurser, som man kan deltage i. Her er det 4H, der er vores NGO, og det er så Erasmus, der inviterer forskellige deltagere.

 Hvad får du ud af at være med i 4H?

Havde det ikke været for 4H, havde jeg ikke været der, hvor jeg er i dag. Det er et frirum. Her kan jeg været med til sociale arrangementer både med og uden heste. 4H er et sted, hvor jeg har lært nordmænd, finner og svenskere at kende. Jeg føler mig hjemme og altid velkommen i 4H, og det er et sted, som jeg forhåbentligt kan fortsætte at være i.

 

Hvad er din bedste 4H-oplevelse?

Det må være Nordisk Lejre med Finland, Norge, Sverige og Danmark. Her er danskernes afsted i en lille gruppe, hvor vi bliver virkelig tætte. Man føler sig bare hjemme og en del af et fællesskab, når man er på sådan en lejr.

Bare det at være med på Nordisk Lejre er en stor oplevelse i sig selv, og det er meget overvældende. En af de ting vi lavede, var at sejle kajak og det var rigtig sjovt. Vi fik set natur og en af mine bedste veninder var også med og så fjollede vi, som man nu en gang gør. Og noget af det bedste jeg ved, når vi er afsted på Nordisk Lejre, er, når vi spiller spil om aftenen.

4H er for mig en forening, man bliver i gennem hele ungdommen.

Nicoline Hansen, 19 år, Søholm 4H

Hvordan kom du med i 4H?

Jeg har været med i 4H i ni år og altid været en del af Søholm 4H. Her startede jeg med at gå på dyrehold, og der har 4H bidraget meget til min kærlighed for dyr, som jeg også har den dag i dag. 4H er blevet en meget større del af mit liv, end jeg nogensinde havde troet. Her har jeg også gået på lederkursus, som gav mig lysten til at lave noget i min egen klub.

Hvad får du ud af at være med i 4H?

Jeg synes jo netop, at 4H er meget mere end at være instruktør på en Madskoler. 4H giver dig nogle vigtige kompetencer og venner, man har resten af livet. Her kan man virkelig få prøvet nogle grænser af og det er blandt andet gennem rejser. Der finder man ud af, hvor modig man er og lærer at være åben over for andre. Det giver et godt sammenhold.

Efter jeg havde været på mit første lederkursus afholdt jeg et arrangement bagefter, hvor vi havde et børne-dyrskue. Det var ret sjovt selv at holde det og stå for at planlægge og arrangere det. Det at føre det ud i livet, det var ret interessant.

Hvad har været din bedste 4H-oplevelse?

Jeg har været på Grønland, i Ukraine og to gange i Belgien. Det som jeg synes, har været den fedeste oplevelse har været min grønlandstur. Det kan slet ikke beskrives, hvor fed en tur det var. Bare hele mødet med den grønlandske kultur og være et sted, hvor man mærker klimaforandringer. Det har gjort stort indtryk.

 

Man mødte mange mennesker fra hele verden, hvor vi sammen gik ”back to the roots” og lærte om den grønlandske kultur. Vi så også sæler og hvaler, og det var fuldstændig fantastisk. Vi var måske 25-30 fra rundt om i verden og det sammenhold, jeg oplevede i denne gruppe, var noget ud over det sædvanlige.

Noget jeg husker helt tydeligt var, da vi sad sammen ved indlandsisen og bare sad og spillede musik og kiggede ud over.

 

Nicolai Olsen, 25 år, Lunde-Outrup Henne 4H

Hvordan kom du med i 4H?

Jeg kom med, da jeg var seks år gammel. Det var lidt en familieting på det tidspunkt, fordi min mor var formand i den lokale klub. Det, jeg syntes, var mest spændende ved 4H, var fællesskabet. Som barn i 4H husker jeg særligt Varde Børnedyrskue, som var der i gamle dage. Det var et fedt arrangement, hvor børn og unge sov derude dagen før Dyrskuet.

Hvad får du ud af at være med i 4H?

Hvad jeg mest får ud af at være med i 4H må igen hænge sammen med fællesskabet. De venner, som jeg har fået på både juniorlederkursus og ved Nordisk lejrene, er venner, jeg stadig ser. Og det er det fællesskab og de venner, jeg har fået, der har gjort, at jeg har holdt ved så længe. Det skubbede mig også til at blive en del af 4H-ledelsen.

4H-ledelsen har været rigtigt fedt at være en del af. Det at have indflydelse på selve organisationen og være blevet valgt af dem, der repræsenterer de lokale klubber til at styre, hvordan organisationen skal køres, det har været en stor ære for mig.

Hvad er din bedste 4H-oplevelse?

Mit første European Rally med 4H har været det bedste. Her fik jeg stiftet bekendtskaber med, hvor stort ungdomsorganisationer var i andre lande. Jeg mødte 4H’ere fra andre lande, og det var fedt at møde andre unge, der på en måde havde samme udfordringer i udkantsområderne, som vi har i Danmark. Det gjorde, at jeg blev meget interesseret i, hvad vi kan gøre for andre unge.

Hvis jeg skal nævne noget af det fedeste for nyligt har det fx været turen til Grønland, der på alle måder var helt fantastisk og flot arrangeret. Det vil jeg aldrig glemme.

Nordisk Lejr på Bornholm står også skarpt i min hukommelse. Der var jeg med til at arrangere og sad i styregruppen, hvor jeg blandt andet var med til at udvælge aktiviteterne. Du får bare et specielt forhold til andre unge, når du går op og ned ad hinanden hele tiden. Man er sindsygt træt, men samtidig er man bare glad hele tiden, fordi man ser så mange glade unge mennesker samlet et sted. Det er en følelse, jeg ikke kan beskrive, fordi de unge gør det hele værd – også selvom man har minus på søvnkontoen.

Annoncer