Kaninhold hopper derudad med teori, leg og hygge

Socialt samvær og viden om dyr bliver på smukkeste vis forenet, når Næstved 4H afholder kaninhold.

Her er Alberte, Olivia og Vega - sammen med kaninen Stampe.

Børnene på et kaninhold lærer blandt andet om pelspleje, klipning af negle, hvordan man løfter kaninen, giftige planter og kaninsygdomme. Nogle af deltagerne har selv kanin, andre skal snart have én, og andre ”nøjes” med at passe kaniner på kaninholdet.

Sommerhalvårets aktiviteter er så småt ved at komme i gang rundt omkring i 4H-klubberne. Næstved 4H er ét af de steder, hvor der allerede er fuld fart over feltet. 

Hver mandag fra kl. 16-18 mødes ni børn i alderen 6-11 år og lærer om og leger med kaniner. Børnene har det sjovt – men det er ikke kun for sjov, fortæller den frivillige instruktør Tina Pedersen.

”Børnene skal være så gode til at passe en kanin, som muligt,” siger Tina Pedersen, der allerede har planlagt alle aktiviteterne på kaninholdet frem til sommerens dyrskue

”Hver gang har vi delt det op, så vi har noget teori indenfor, hvor børnene løser opgaver i en mappe, så har vi en masse praktisk arbejde sammen med kaninerne, og næsten ligeså vigtigt har vi også en god lang pause, hvor vi for eksempel spiller stikbold og får et stykke kage.”

Få gang i kaninhold rundt om i Danmark

Overvejer du at sende dit barn til kaninhold i en klub tæt på dig, eller er du aktiv i en 4H-klub, hvor I har mulighed for at oprette et hold, så er det ifølge Tina Pedersen bare at komme i gang.

Kaninhold er nemlig en fantastisk oplevelse for både børn og frivillige.

”Børnene elsker at komme. De bliver bedre og bedre til at passe kaninerne, og de vokser virkelig med opgaven. Det er samtidig et frirum for dem, hvor der er plads til nærvær og en god snak – ikke kun om kaniner,” siger Tina Pedersen, der også selv får meget ud af at være instruktør.

”Sidste år fik jeg en tegning af to piger, der havde tegnet mig sammen med mine hunde, katte, kaniner og heste, og så havde de skrevet ’det bedste ved 4H er dig Tina’. Det gjorde mig helt blød om hjertet, og det er virkelig fedt at kunne hjælpe børnene og være sammen med børnene.”

Læs mere om at passe en kanin her: Hvordan passer man en kanin?