Fælleshaver blomstrer over hele Danmark

06. november 2017

33 fælleshaver i byerne bringer børn og voksne tættere sammen i et fællesskab om naturen, afgrøderne og fællesspisning.

Selvom haverne på denne tid af året hovedsageligt består af sort jord, så blomstrer 4H Fælleshaver alligevel i fuldt flor.

En evaluering af projektets første tre år viser nemlig, at der er blevet etableret i alt 33 haver, og at haverne har stor værdi for brugere og frivillige.

”Det overasker positivt, at haverne i så stor grad danner rammen om et fællesskab, der rækker langt ud over haverne,” fortæller Jytte Brokholm, der er projektleder for 4H Fælleshaver støttet af Nordea-fonden og Friluftsrådet.

”Vi er som planlagt lykkedes med at bringe folk i byen tættere på naturen, men vi har også bragt folk tættere på hinanden, og det er jeg meget glad for,” fortsætter hun.

Evalueringen består af dataindsamling og interviews med frivillige og brugere af haverne. Den er blevet foretaget i efteråret 2017.

Børnene udvikles af at gøre tingene selv

I 4H Fælleshaver bliver der dyrket grøntsager, lavet blomsterkranse, afholdt fællesspisning og meget andet.

4Hs motto er ”learning by doing”, og det kommer tydeligt til udtryk i haverne.

”Børnene får virkelig brugt deres nysgerrighed og kreativitet, når de skal plante, så og passe haverne, og de lærer at tage ansvar. Og det er jo næsten som trylleri for børnene, når en lille ært bliver til en hel ærteplante, eller en enkelt kartoffel bliver til en posefuld,” siger Jytte Brokholm.

Frivillige og samarbejdspartnere skaber glæde hos børn

I 2017 har cirka 650 børn og 250 voksne været en del af en 4H Fælleshave.  Og den store udbredelse glæder formanden for børne- og ungdomsorganisationen 4H.

”Det er en store fornøjelse at se, hvordan 4Hs klubber arbejder sammen med både frivillige og eksterne samarbejdspartnere om at skabe de her fælleshaver i byerne. Den store succes skyldes, at der er rigtig mange mennesker, der har ofret tid og ressourcer på, at børnene kan få en god oplevelse, og det er meget prisværdigt,” siger 4Hs formand Henrik Dalum.

Den positive evaluering af 4H Fælleshaver bliver fejret på 4H Havekonference onsdag den 8. november i Nordea-fondens lokaler i København, hvor frivillige og samarbejdspartnere i projektet mødes for at gøre status og få gode ideer til udvikling af haverne. Projektet er indtil videre finansieret frem til slutningen af 2018.

Her kan du også se listen over alle 4H Fælleshaver

Annoncer