En fælleshave for unge og gamle

16. oktober 2018

Uanset om du er forældre, barn eller en halvgammel krage, så er en fælleshave et sted, hvor du kan møde en masse nye mennesker, som har samme interesse som dig. Det er 4H-fælleshaven i Fiskbæk ved Gråsten et fysisk bevis på, efter de har samlet folk i alle aldre fra lokalsamfundet om at komme udenfor og dyrke noget grønt.

Alle kan være med, uanset alder og baggrund. Det er mantraet hos 4H's fælleshave i Fiskbæk, hvor en flok vidt forskellige mennesker – gråhårede, tyndhårede og dem uden noget hår overhovedet, har fundet sammen om en fælles passion; at luge i jorden og dyrke alverdens grøntsager.

Gennem de seneste tre år er fælleshaven vokset, så der nu er otte familier, der tirsdag i hver anden uge mødes for at luge i jorden sammen med byens ældre. Her er det ikke kun det grønne afkast, der trækker, men også fællesskabet i haven, hvor man lærer hinanden at kende på tværs af alder og beskæftigelse.

Bringer unge og ældre sammen

Det fortæller Hans Clausen, der sammen med sin kone Ella Clausen er en af de frivillige fra Ældre Sagen, som er med til at drive haven i samarbejde med 4H, Gråsten Landbrugsskole og Fiskbæk Naturskole. En del af projektet går ud på, at bringe børn, unge og ældre sammen, omkring en fælles hobby - at dyrke fælleshaven.

”De første to år havde vi haver for børn, men i år er det en fælleshave for hele familien. Vi er en stor flok mennesker. Vi er både unge og ældre, gravide og nyfødte børn. Og så selvfølgelig også pensionister,” siger han. 

Grunden til at så mange har valgt at bruge fælleshaverne i Fiskbæk, som ligger i forlængelse af Gråsten Landbrugsskole, er han ikke i tvivl om. For ham og så mange andre handler det om, at man møder nogle mennesker, som man ikke normalt vil have snakket med. 

”Vi har meget forskelligt at snakke om. Uanset, hvor man møder hinanden i byen, bliver der kvitteret med et ’hej’. Vi hjælper alle sammen hinanden i haven, og vi har et mægtigt fællesskab. Det er utrolig dejligt” fortæller Hans Clausen.

Samarbejde med den lokale landbrugsskole

At netop fælleshaverne i Fiskbæk har fået stor succes, skyldes dog ikke blot det gode fællesskab. Bag hele projektet står en række aktører, som bidrager med både jord, viden og god mad. Hans Clausen udpeger især Gråsten Landbrugsskole som en kæmpe hjælp i at få samlet menneskene.

”Vi har fået en kæmpe støtte fra landbrugsskolen. Mangler vi noget bliver det fremskaffet. De er meget rundhåndede over for os, vi har eksempelvis fået nøgle til skolen og fri adgang til udstyr og materialer. Det er i hvert fald halvdelen af fælleshavens succes, som skyldes landbrugsskolen,” siger han. 

Derudover tildeler Hans Clausen også de andre initiativtagere for at være med til at tiltrække folk ud til haven. Her taler han blandt andre om Helle Bojsen, der er naturvejleder og kommer med en masse gode tips og tricks til, hvordan haverne dyrkes, og hvordan råvarerne kan tilberedes.

For alle og enhver

Fælleshaven i Fiskbæk er for alle og enhver. Og så er det endda gratis at komme og bruge jorden der, sammen med alt udstyret og materialerne, som bliver stillet til rådighed af landbrugsskolen. Det er derfor også oplagt for dem, som måske ikke har redskaberne selv til at dyrke, at besøge fælleshaven, som består af i alt en kvart tønde opdyrket land.

”Vi er som sagt mange forskellige folk. Nogen er flyttet til en lejlighed, hvor der ikke er have til. Nogen kommer fra et sted, hvor de er vokset op med have. Og andre har måske en have, men kan ikke dyrke jorden,” siger Hans Clausen og tilføjer, at man dog fra næste år selv må betale for de frø, man putter i joden.

Uanset hvad, så trækker haven i menneskerne omkring den. Og fællesdagene er et godt udgangspunkt, når snakken skal i gang. Fælleshavens brugere mødes hver eneste tirsdag, hvor der snakkes om, hvad der virker, og hvad der ikke gør, når der skal dyrkes. Det handler ikke bare om at være sammen, men også om at lære noget.

”Man lærer hinanden meget bedre at kende, når man er sammen. Men haven er også med til at vise, hvordan alt sammen gror. Folk er glade for at være herude, og selvom vi mødes fast tirsdag, tager de fleste også ud til haven flere gange om ugen,” siger han.

Annoncer