4H'er med til FN-konference for fødevaresikkerhed

Tilbage i oktober var Helena Sommer fra Toftegårdens 4H i Rom, hvor hun deltog i FN’s konference om fødevaresikkerhed; UN Comitee on World Food Security. Til konferencen repræsenterede hun 4H sammen med seks andre unge fra hele verden.

Den 15-20. oktober afholdte FN’s fødevare- og landbrugsorganisation (FOA) sin årlige konference om fødevaresikkerhed. Med til begivenheden var 20-årige Helena Sommer fra Toftegårdens 4H, som havde fået muligheden for at komme med på baggrund af sit lokale og internationale engagement i organisationen.

Hun var afsted som den eneste europæiske 4H-repræsentant. Men heldigvis var hun ikke alene – for 4H er en verdensomspændende organisation, og hun teamede op med 6 ungdomsrepræsentanter fra andre lande og kontinenter.

”Jeg blev hurtigt venner med de andre og fik udvidet mit sociale netværk enormt meget – jeg mødte blandt andet folk fra både Argentina og Sydkorea. En masse gode mennesker, som man kunne skrive ind i telefonbogen,” siger Helena Sommer”

Masser af fagligt udbytte

Helena Sommer fortæller, at turen bidrog med et indblik i, hvordan FN er opbygget og nogle af de ting, som organisationen udretter. På samme tid deltog hun i et hav af møder, hvor hun sugede viden til sig om verdenssituationen inden for fødevarer.

”Fagligt fik jeg en værdifuld viden omkring fødevarestabilisering. Vi snakkede især om, hvordan man gør landbrug attraktivt for unge, da vi jo også har brug for landmænd i fremtiden,” siger hun.

Helena tilføjer, at hun fik mulighed for at holde et oplæg, hvor en ambassadør fra FN var tilstede, hvor hun blandt andet snakkede om, hvordan sundhed og landbrug kan indgå i undervisning for at få unge til at interessere sig mere for emnerne.

”Jeg snakkede blandt andet om, hvorfor jeg finder det vigtig at danne sig et netværk og skabe et sammenhold, særligt for unge ildsjæle, da det trods alt er dem, der en dag skal tage over og vedligeholde og eller forbedre verdenssituationen,” erindrer hun fra mødet.

Til bords med de høje herrer

Til konferencen blev der desuden afholdt fornem middag på  Salone di Palazzio Brancaccio i Rom.

Her var 4H's repræsentanter inviteret med som æresgæster, hvilket de udnyttede til at sprede organisationens budskab og dele ud af erfaringer til repræsentanter fra andre organisationer.

"Det var nok noget af det sjoveste. Vi fik lækker mad og sad til bord med mange indflydelsesrige personer fra hele verden," siger Helena Sommer, der igen påpeger, hvor mange mennesker hun mødte under turen.

Næste dag mødte hun den danske ambassadør og flere repræsentanter fra udenrigsministeriet i 'The Plenary Room', der svarer til komitéens folketing. Og så blev det desuden til frokoster med både Jennifer Sirangelo, der er formand for det nationale 4H Council i USA  og formanden for det globale 4H-netværk, Erik Johansson.

 

4H Danmark skal være med

Helena Sommer fortæller, at turen til Rom har givet plads til refleksion over, hvad 4H Danmark måske bør fokusere på i fremtiden:

"Noget af det, der overraskede mig mest, var, hvor forskellige 4H-nationerner er, og hvor lidt 4H Danmark har fokus på emner såsom klimaforandringer, hungersnød og menneskerettigheder."

Hun påpeger især vigtigheden af, at vi tager del i diskussionen, fordi vi har muligheden for at gøre en forskel - også selvom vi er en lille gruppe.

"Det er vigtigt, at vi er med til disse arrangementer, fordi vi har potentialet til at gøre en forskel i det store billede, hvilket FAO minder os om, når de inviterer 4H til så stort et arrangement som dette."

"Vores mening tæller – FAO efterspurgte specifikt ungdomsrepræsentanter, da de ved, hvor betydningfulde, stærke og innovative vi er. Vi bør aldrig give op, men i stedet tage udfordringerne op nu – vi er trods alt ’the next generation’," afslutter hun.