Havefællesskaber vil styrke samvær om bordets glæder

Det er ikke altid nok for børnene at plante, luge og vande. Til gengæld har fælles madlavning med havens råvarer og andre naturaktiviteter vist sig at være et hit for vores landsdækkende projekt 4H Fælleshaver, som nu får støtte fra Nordea-fonden på 3,6 mio. i yderligere tre år.

32 fælleshaver spredt over hele Danmark er opstået de sidste tre år og givet danskerne mulighed for at opleve glæden ved at være en del af en have. Efter ny støtte fra Nordea-fonden skal antallet af haver øges til over 50, og børnene skal i fremtiden mere end blot at dyrke haverne. Erfaringer har vist, at haveaktiviteter alene ikke altid er nok til at fastholde børnene i haverne.

”Der går for lang tid mellem såning og høst til at forventningens glæde og luge- og vandearbejdet alene er nok. Heldigvis er der mange andre elementer, der kan puttes ind i en have, og det vil vi arbejde med i fremtiden,” siger 4Hs formand Henrik Dalum og fortsætter:

”Man har i haverne oplevet, at det især er aktiviteter med fælles madlavning af råvarer, ture ud fra haven til naturen og gode pauser og lege, der gjorde fællesskabet stærkere og øgede børnenes tilknytning til haven. Derfor vil vi i fremtiden styrke madlavnings- og naturaktiviteterne.”

4H Fælleshaver findes både i byer og på landet, og konceptet er, at de tilmeldte børn kommer i haven minimum én gang om ugen i løbet af sæsonen. Med hjælp fra frivillige voksne har børnene ansvaret for at dyrke deres egen have og lære om vejen fra jord til bord. Man kan altså ”gå til have”, som man går til fodbold eller badminton.

Alle er velkomne til at være med i 4H Fælleshaver, og man kan finde en oversigt over nuværende haver på 4h.dk/faelleshaver. Har man mod på at opstarte en have i sit område, kan 4H Fælleshaver også hjælpe.

Have i Horne giver børnene ekstra oplevelser

Fælleshaven i Horne i Vestjylland er én af dem, der allerede har haft succes med at kombinere havedyrkning med andre aktiviteter. Når børnene om torsdagen er i haven, laver de meget andet end at luge og vande.

”Haven er udgangspunktet, men vi laver også mange andre ting. Vi har haft sneglevæddeløb, tit laver vi mad over bål, vi har syltet vores afgrøder, vi har holdt halloween, og vi har haft besøg af en mand, der fortalte om, hvordan vi passer på vores træer i skoven,” fortæller Jette Poulsen, der er formand for Horne 4H.

”Udover at se til vores afgrøder har vi altid et tema for dagen, så børnene får en ekstra oplevelse og samtidig lærer noget om naturen. Jeg oplever, at børnene synes, det er meget spændende, og vi får rigtig gode tilbagemeldinger fra forældrene.”

Fælleshaven i Horne har været med i projektet siden 2017.

Meget mere end squash og tomater

Nordea-fonden støtter 4H Fælleshaver med 3.640.300 kr. i perioden 2019-2021. Pengene understøtter det frivillige arbejde i 4H og skal bruges til at etablere nye 4H Fælleshaver, indkøbe udstyr til haverne og udvikle de nuværende haver. Så de bliver mere end bare en have.

”Haverne gør, at man kommer hinanden mere ved – det er ikke kun tomater og squash, der gror frem, men også nye fællesskaber. Vi kan se en stor interesse for at mødes om aktiviteter i haven, og nu kan flere byer – takket været det store frivillige engagement - få egne haveprojekter til glæde for store som små,” siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, som støtter gode liv.

4H sætter stor pris på opbakningen fra Nordea-fonden.

”Vi er meget, meget glade for støtten fra Nordea-fonden, og vi glæder os til at omsætte de økonomiske midler til sjov, fællesskab og læring ude i haverne,” siger Henrik Dalum.

Fakta om 4H Fælleshaver

  • 4H Fælleshaver er en del af 4Hs aktivitetstilbud, der blandt andet også tæller Madskoler, pasning af dyr og friluftsliv. Der er 68 4H-klubber fordelt over hele Danmark
  • 4H Fælleshaver skaber nye fællesskaber i naturens rammer og interaktion mellem mennesker, der ellers ikke ville mødes
  • Haverne er offentligt tilgængelige og har åbent helt døgnet året rundt
  • I projektets første tre år er der blevet etableret 35 haver, og 32 af dem var aktive i 2018. Målet var 20
  • Det er målet, at 2000 børn, unge, voksne og ældre vil deltage i over 50 fælleshaver i løbet af de næste tre år

Har du lyst til at være en del af succesen med 4H Fælleshaver? Som deltager eller måske som frivillig?

Læs mere om 4H Fælleshaver