Familiehaver spirer på trods af corona-krise

12. maj 2020

Corona-krisen har ikke stoppet Næstved 4Hs familiehaver fra at gro, selvom familierne skal følge en række forholdsregler for at komme i haven. 

Køkkenhaven ved det sydsjællandske gods Rønnebæksholm har i mange år været tilskuer til det adelige liv på godset. I dag er adelen væk, men køkkenhaven er der stadig – og nu danner den ramme for familiehaverne hos Næstved 4H.

Selvom corona-pandemien stadig har et fast greb i Danmark, skyder fælleshaverne i vejret. En fælleshave er en lille del af godsets køkkenhave, som et barn sammen med sin familie passer i løbet af sommerhalvåret. Det er altså et fælles projekt, som familien er sammen om, og der er blevet set frem til at kunne komme i haven igen i år:

”Familierne har glædet sig til at komme i gang. En af forældrene ringede til mig og fortalte, at han havde været ude at købe grøntsager til haven, og en anden kørte lige ud og tjekkede, hvordan haven så ud, inden vi kunne komme i gang,” fortæller instruktør på fælleshaverne Karina Bossen.

Covid-19’s indtog i Danmark betød, at familierne måtte vente ekstra længe med at så grøntsager i deres haver.
”Men da 4H først sagde go for det, gik vi i gang med det samme,” siger Karina Bossen.

4H-klubben har et godt samarbejde med godsets gartner, som gik fælleshaverne igennem med en kultivator, mens familierne stadig ventede på at få lov til at så nyt i haven. Så da familierne mødtes for første gang i år, kunne de med det samme gå i gang med at lægge kartofler.

Havearbejde under corona-forhold

Alt arbejde i haverne foregår nu efter de nødvendige corona-forbehold. Derfor har alle handsker på, holder afstand, redskaberne bliver sprittet af, og der er kun få personer i haverne ad gangen.

Børnene er gode til at overholde de nye regler, og de knokler lige så meget i haverne, som de plejer at gøre.

Lige nu er haverne sået til med blandt andet kartofler, ærter og solsikker. Det er børnene, som bestemmer, hvad der skal plantes, og det er en lærerig proces:

”Børnene lærer hen ad vejen, at der faktisk er forskel på en skovl og en spade, og at der findes flere forskellige slags løg. Sjovt nok synes de også tit, at grøntsagerne smager bedre, når de har dyrket dem selv,” siger Karina Bossen med et smil.

I år har børnene også planer om at bruge høsten fra haverne til andet blot at spise. De har nemlig udfordret naboklubben 4H Slagelse til en konkurrence om, hvem der kan dyrke det største græskar.

Selvom der er godt gang i familiehaverne, er der dog færre familier tilmeldt end normalt, og Karina Bossen frygter, at corona-smitten kan have skræmt nogle væk. 

”Men vi har plads til flere familier, så man er velkommen til at kigge forbi og se, om det er noget for en,” siger hun. 

Har du lyst til at være en del af succesen med 4H Fælleshaver? Som deltager eller måske som frivillig?

Læs mere om 4H Fælleshaver