"Dyrk noget have med jeres børn"

Sådan lyder det gode og meget simple råd fra herregårdsgartner Liv Nørgaard Meinert til dig som forælder.

Liv Nørgaard Meinert står for haven ved herregården Rønnebæksholm ved Næstved, og hun har været behjælpelig med at opstarte 4H Fælleshaven samme sted. Hun er uddannet have- og parkingeniør.

Hun har altså den faglige viden om haver og er samtidig i kontakt med mange børn. Og hun er faktisk en smule bekymret.

”Jeg oplever lidt, at forældrene ikke ved noget om, hvordan man dyrker en have, så hvis vi kan lære børnene lidt, så kan de måske lære forældrene det,” fortæller hun.

Form dine børn med viden om grøntsager

Liv Nørgaard Meinert holdt oplæg til 4H Havekonference, og her fortalte hun om vigtigheden af at lære børn at dyrke en have.

”Det er rigtig vigtigt, at vi lærer vores børn noget om, hvordan man dyrker en have,” siger Liv Nørgaard Meinert og fortsætter:

”Det giver glæde ved fødevarer. Og vi mindsker madspil, for man smider ikke grøntsager ud, man selv har brugt lang tid på at dyrke. Det er med til at forme vores børn.”

”Og så er der noget magi i, at man kan putte et lillebitte frø i jorden, og så få måneder senere kommer en stor grøntsag, som både dufter og smager bedre, end dem man kan købe i supermarkedet.”

Start i det små

Måske virker det uoverskueligt for dig at anlægge den helt store køkkenhave? Det behøver du slet ikke. Start i det små og med et projekt, du ved, kan lykkes.

”Dyrk noget have med jeres børn. Om det så er en krukke med gulerødder eller et lille højbed i en palleramme,” siger Liv Nørgaard Meinert.

”Det behøver ikke være ret meget for at børn får forståelsen af, at hvis jeg lægger en kartoffel i jorden, så kommer der en plante op, og så kommer der 30 kartofler bagefter. Hvis jeg sår det her frø, så får jeg en gulerod. Der skal så lidt til. Sådan et barn, der hiver en gulerod op af jorden, de selv har dyrket - de er jo stolte, så man slet ikke kan forstå det.”

Et sted at starte kunne være et enkelt højbed med for eksempel gulerødder, løg eller blomster. God fornøjelse!