Haver i 4H

4H Haver

Som barn eller ung kan man gå til 'havehold' i den lokale 4H klub. Det foregår ved, at klubben har et stykke jord, som opdeles i forskellige jordstykker, som medlemmerne så får ansvaret for at dyrke. Der står 4H-instruktører klar til at hjælpe og guide børnene, så de lærer årets gang at kende i en have.

Fra din have til din mave. I en 4H-have kan man:

  • Så og plante i sin egen 4H have
  • Høste egne frugter og grøntsager
  • Lære om hvor maden kommer fra
  • Sætte sine egne gulerødder på bordet eller pynte med sine egne blomster

 

 

 

 

Fælleshaver i byen - 4H haver til alle

I 4H har man altid dyrket haver, men i 2015 igangsatte 4H en aktivitet, der giver børn i de danske byer mulighed for at dyrke deres egne grøntsager. Projektet hedder, Fælleshaver i byen – 4H haver til alle. Projektet er lavet i samarbejde med Nordea-fonden.

Fælleshaverne skal øge børn og unges kendskab til naturen og give dem lyst til at leve bæredygtigt og deltage i meningsfulde fællesskaber.

Børn, der tit opholder sig i naturen, får ifølge forskning bedre koncentrationsevne, motorik og helbred. Men i mange byer mangler der adgang til grønne områder. Med ’Fælleshaver i byen’ skaber 4H gode rammer for læring og trivsel i naturen til gavn for børn, unge og deres forældre.

Samtidig vil arbejdet i haverne øge børnenes interesse for madens oprindelse og bidrage til at grundlægge sunde vaner.

Læs mere om Fælleshaver i byen.

Haver skaber viden og sunde vaner

I haven eksperimenterer børnene, og de lærer ved at udføre. Det udvikler deres nysgerrighed og kreativitet, og det ruster dem samtidig til at tage ansvar og træffe beslutninger – både i haven og i andre sammenhænge.

Vi kender vist alle til, hvad der sker, hvis vi ’glemmer’ at passe køkkenhaven, så vinder ukrudtet hurtigt over grøntsagerne. Det bærer bogstaveligt talt frugt, at børnene oplever, hvordan de kan få et frø til at blive til en lækker grøntsag.

Fællesskab på tværs af køn, alder og etnisk oprindelse

’Fælleshaver i byen’ skal styrke grønne nærmiljøer, og binde beboere sammen på tværs af alder, etnisk oprindelse og social baggrund. I haverne skal der dyrkes afgrøder og laves mad af råvarerne. Og der inviteres til fællesspisninger og inspirationsture, så havens brugere lærer hinanden at kende på kryds og tværs. 

Se, om der er en Fælleshave i din by.

 

Bonderøven er vild med Fælleshaverne

Frank ’Bonderøven’ Erichsen er selv gammel 4H-barn, og han er vild med 4Hs Fælleshaver.

”For mig at se har 4Hs aktiviteter altid kredset meget omkring børn og unge på landet, og sørget for at skabe aktiviteter, hvor der var et umiddelbart behov. At 4H nu er gået endnu mere ind i kampen for at formidle haver og mad til bybørn, synes jeg er fantastisk. For at vi kan få et bæredygtigt Danmark, så er det afgørende, at børn i byerne også får fingrene i jorden og på egen krop oplever, hvordan fødevarer dyrkes. For hvordan skal børn og unge kunne løfte ansvaret for bæredygtighed, når de ikke aner, hvordan tingene hænger sammen? Derfor er det utrolig interessant, at 4H bringer deres kerneværdier med ind til byen, og gør deres aktiviteter og viden tilgængelig for bybørn.”

- Frank ’Bonderøven’ Erichsen.